{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne odustajemo od revizije invalidnosti"

F
16.3.2010. u 12:53
0
3
"Ne odustajemo od revizije invalidnosti"
0
"Ne odustajemo od revizije invalidnosti"
Vlada RS-a vratit će penzije za borce NOR-a na stanje prije umanjenja koje je uslijedilo od 1.februara, ali neće odustati od revizije invalidskih prava, jer su prisutne brojne zloupotrebe.
Entitetski premijer Milorad Dodik je saopćio na pres-konferenciji da Vlada ne prihvata prijedlog SDS-a da se ponište izmjene i dopune Zakona o PIORS-a kojima su umanjenje penzije za oko 40.000 pripadnika boračkih kategorija.

„Nikakvi protesti i okupljanja neće pomoći, jer ćemo nastaviti da dokazujemo na sporne izdate potvrde o invalidnosti“, naglasio je on.

Rekao je da ima mnogo zloupotreba koje su ostvarene uz primjenu prethodnog Zakona o PIORS-a i da će se one preispitati, jer je prethodnih godina porastao broj invalidskih penzija.

„Primjera radi, od 15.000 penzionera u trebinjskoj filijali Fonda PIORS-a ima 4.000 invalidskih penzija, a više od 1.000 je mišljenje o invaliditetu dobilo u Mostaru. Značajan broj njih ima i dobijene potvrde o invalidnosti i iz Tuzle i na bazi toga izvršit ćemo revizije“, kazao je Dodik.

I ljekarske komisije su, kaže, što je javna tajna, za novac davale potvrdu o invalidnosti.

Premijer RS-a je pokazao i nekoliko dokumenata o zloupotrebama pri penzionisanju na osnovu duševnih bolesti, a konkretni podaci bit će prezentirani sutra.

Svima onima koji imaju uredna rješenja o invalidnini, poručio je, penzije neće biti umanjene i bit će ispravljenje primijećene greške u sistemu PIORS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: