Prevare
0

Ne odgovarajte na SMS u kojem ste "dobili" milion funti

Piše: A. Panjeta
Kako BiH za Evropom ne zaostaje bar u kriminalu i drugim lošim pojavama, tako nas nije zaobišla ni globalna SMS prevara. Nakon što je u Hrvatskoj veliki broj građana dobio poruke da su osvojili stotine hiljada funti u globalnoj nagradnoj igri, te da samo trebaju poslati svoje podatke i platiti "troškove obrade dobitka", slične poruke pojavile su se i u BiH.

Javila nam se jedna čitateljica koja je dobila poruku u kojoj piše da je u Nokia nagradnoj igri osvojila 1,3 miliona funti, te da samo treba mailom kontaktirati izvjesnu Dr. Cynthiu Parker na mail ili priloženi broj telefona sa pozivnim brojem za Englesku.

Da im se javila, čitateljici bi najvjerovatnije zatražili da im pošalje što više ličnih podataka i kopiju pasoša, nakon čega bi dobila račun na koji može uplatiti 600-tinjak maraka za obradu "višemilionskog dobitka" nakon čega bi joj ostalo da čeka da na njen račun "legne" 1,3 miliona funti...

Iz Nokie su saopćili da oni nemaju nikakve veze sa nagradnom igrom, izvinili se korisnicima jer u nekim porukama prevaranti čak koriste i logo ove kompanije, te su najavili pravne akcije. U BH Telecomu još nisu informirani o ovim porukama, ali su nam kazali da će ispitati o čemu se radi te izvijestiti korisnike.