{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne odgovarajte na promotivne poruke sa stranih brojeva

F
28.6.2012. u 13:38
1
2
Ne odgovarajte na promotivne poruke sa stranih brojeva
1
Ne odgovarajte na promotivne poruke sa stranih brojeva
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane da ne nasjedaju na tzv. prevare putem SMS poruka.
Podsjećaju da je proteklih dana zabilježena pojava da su na mobilne telefone građana RS-a počele stizati SMS poruke sa stranih telefonskih brojeva kao što je +39-32-777-281-60, odnosno s brojeva koji pripadaju italijanskim i irskim telekom operaterima.

Poruke su promotivnog sadržaja i u njima se poručuje da je primalac tog SMS-a jedan od nekoliko srećnih dobitnika Nokia nagrade, te se traži da za sve dodatne informacije pozovu jedan britanski broj, +44-70-359-613-94. Također, porukom je traženo da se dostave lični podaci da bi vas mogli kontaktirati u slučaju da se nagrada dobije. U roku od 24 sata osoba koja je poslala svoje podatke dobija na adresu svoje elektronske pošte – obavještenje da je dobilo nagradu.

Također, građanin koji je odgovorio na poruku dobija i još jednu elektronsku poruku u kojoj se traži da uplati novac za troškove dostave nagrade putem kompanije CITY LINK COURIER SERVICE. U ovoj elektronskoj poruci se ističe da je novac potrebno uplatiti u roku od maksimalno 72 sata, ali i da se nikom ne govori o nagradi.

MUPRS-a moli građane da ne nasjedaju na ovakve poruke.

"Ove poruke su dio međunarodno poznatih prevara koje se nazivaju nigerijske prevare. Odvijaju se tako da kriminalci s raznih strana svijeta šalju na adrese elektronske pošte primamljive ponude, a zauzvrat traže određenu količinu novca da bi opravdali troškove poštarine. Nakon što građani uplate tražene svote prevaranti prestaju da se javljaju i brišu svoje tragove komunikacije", navodi entitetska policija u saopćenju.

Do utrošenog novca nije moguće doći jer je raspršen na više bankovnih računa širom svijeta, a svote najčešće nisu dovoljno velike da bi se otvorila međunarodna istraga.

MUPRS-a građane koji su već poslali novce pozivaju da odmah prijave slučaj najbližoj policijskoj stanici i ne šalju više novce osobama koje su upoznali putem interneta, a ne lično.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: