{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne odgovarajte na "lutrijske prevare"

F
23.3.2009. u 16:17
0
6
Ne odgovarajte na "lutrijske prevare"
0
Ne odgovarajte na "lutrijske prevare"
Foto: Ilustracija
Federalna uprava policije (FUP) upozorila je danas građane da budu oprezni i izbjegavaju komunikacije putem interneta u kojima ih obavještavaju da su dobitnici lutrije iako je nikad nisu igrali, da ne bi postali žrtva prevare.
- Prema informacijama Generalnog sekretarijata Interpola primjetne su sve češće "lutrijske prevare" koje su usmjerene ka podsticanju građana na uplatu određenog iznosa unaprijed, a na ime izvjesnih troškova (registracija, advokatske usluge i sl.) koje imaju za cilj otuđenje novca od građana, navodi se u saopćenju FUP-a.

U primljenim e-mailovima uglavnom se navodi da je primalac nasumice izvučen kompjuterskim sistemom, te se od njih traži povjerljivost, a kao razlog se navode njihova sigurnost i izbjegavanje plaćanja poreza.

Građanima se nudi mogućnost izbora da im se novac uplati na neki njihov račun, ili da ga lično preuzmu od menadžera, ali obavezno tek po uplati određene sume na ime troškova obrade i sl.

Da bi spriječili eventualnu štetu, FUP savjetuje građanima da uvijek budu sumnjičavi ako se od njih traži uplata nekih troškova unaprijed, a s ciljem dobitka neke nagrade ukoliko izgleda previše dobro da bi bilo istinito, zasigurno se radi o nekoj prevari.

Savjetuje se građanima da imaju na umu da lični podaci koje im dostave mogu biti iskorišteni za izvršenje drugih krivičnih djela u njihovo ime (pristup njihovim bankovnim računima, podizanje kredita i njihovo ime).

- U slučaju prijema takvih poruka preporučujemo da ne odgovarate, ne plaćate ništa unaprijed, ne šaljete i ne predajete nekome drugom svoje lične isprave čak ni fotokopije, te nikad ne dostavljate podatke svojih bankovnih računa ili kreditnih kartica, upozoravaju građane iz FUP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: