{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."

F
FENA
23.12.2008. u 20:48
0
7
"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."
0
"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."
Bez obzira na određene probleme, ne možemo biti nezadovoljni postignutim u godini koja je na izmaku, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na tradicionalnom blagdanskom i novogodišnjem prijemu koji su članovi Predsjedništva BiH organizirali danas za najviše bh. i međunarodne zvaničnike, te predstavnike javnog i kulturnog života BiH.
Kao najveći uspjeh u 2008. godini Radmanović je istaknuo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom, te postizanje statusa Intenziviranog dijaloga sa NATO-om.

Osim toga, iako stoje poneke kritike "da smo pogoršali retoriku tokom ovogodišnjih izbora", važno je istaknuti da su lokalni izbori održani u demokratskoj atmosferi i na evropskom nivou, rekao je predsjedavajući Radmanović.

Na kraju godine, istaknuo je, došlo je i do važnog otvaranja dijaloga, kao uvod u narednu 2009. godinu.

Govoreći o tome šta nije učinjeno u 2008. godini, a moglo je, Radmanović je naveo ostvarenje boljih odnosa sa susjedima.

Ocijenio je da su samo sa Crnom Gorom odnosi odlični, dok su sa Hrvatskom i Srbijom čak slabiji nego ranijih godina.

U tim odnosima je bilo teških riječi, čak i prijetnji.

- Želimo dobrosusjedske odnose sa svima. Učinit ćemo sve da popravimo te odnose. Onima koji misle da mogu biti iznad nas, poručujemo da odnosi mogu biti samo ravnopravni, rekao je Radmanović.

U narednoj godini Radmanović očekuje da se otklone zastoji i ubrzaju reforme, te ispune uvjeti Vijeća za implementaciju mira.

- Time bi pokazali Evropi i svijetu da smo sazreli, rekao je on.

Kao najvažnije prioritete u 2009. godini, Radmanović je istaknuo apliciranje za članstvo u EU i konačno uspostavljanje bezviznog režima za građane BiH sa zemljama Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: