{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."

F
23.12.2008. u 20:48
0
7
"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."
0
"Ne možemo biti nezadovoljni postignutim u 2008."
Bez obzira na određene probleme, ne možemo biti nezadovoljni postignutim u godini koja je na izmaku, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na tradicionalnom blagdanskom i novogodišnjem prijemu koji su članovi Predsjedništva BiH organizirali danas za najviše bh. i međunarodne zvaničnike, te predstavnike javnog i kulturnog života BiH.
Kao najveći uspjeh u 2008. godini Radmanović je istaknuo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom, te postizanje statusa Intenziviranog dijaloga sa NATO-om.

Osim toga, iako stoje poneke kritike "da smo pogoršali retoriku tokom ovogodišnjih izbora", važno je istaknuti da su lokalni izbori održani u demokratskoj atmosferi i na evropskom nivou, rekao je predsjedavajući Radmanović.

Na kraju godine, istaknuo je, došlo je i do važnog otvaranja dijaloga, kao uvod u narednu 2009. godinu.

Govoreći o tome šta nije učinjeno u 2008. godini, a moglo je, Radmanović je naveo ostvarenje boljih odnosa sa susjedima.

Ocijenio je da su samo sa Crnom Gorom odnosi odlični, dok su sa Hrvatskom i Srbijom čak slabiji nego ranijih godina.

U tim odnosima je bilo teških riječi, čak i prijetnji.

- Želimo dobrosusjedske odnose sa svima. Učinit ćemo sve da popravimo te odnose. Onima koji misle da mogu biti iznad nas, poručujemo da odnosi mogu biti samo ravnopravni, rekao je Radmanović.

U narednoj godini Radmanović očekuje da se otklone zastoji i ubrzaju reforme, te ispune uvjeti Vijeća za implementaciju mira.

- Time bi pokazali Evropi i svijetu da smo sazreli, rekao je on.

Kao najvažnije prioritete u 2009. godini, Radmanović je istaknuo apliciranje za članstvo u EU i konačno uspostavljanje bezviznog režima za građane BiH sa zemljama Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: