'Ne može sarajevska čaršija diktirati OHR-u'

F
FENA
17.11.2009. u 18:48
0
112
'Ne može sarajevska čaršija diktirati OHR-u'
0
'Ne može sarajevska čaršija diktirati OHR-u'
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik optužio je danas Ured visokog predstavnika u BiH da sprječava evropski put BiH, da je navijačka grupa, predvođena visokim predstavnikom za bošnjačku stranu u BiH, da je smetnja za demokratiju i civilni razvoj u BiH te da se OHR neprijateljski ponaša prema RS-u, njenim kapacitetima i nadležnostima.
Govoreći uoči sutrašnje dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH , Dodik je rekao da će prisustvovati još samo toj sjednici i neće više nikada, bez obzira da li će ga pozvati ili ne, jer je PIC „izgubio svaki legitimitet da odlučuje o pitanjima u BiH“.

Za njega je postojanje PIC-a apsurdno i zbog činjenice da se za četiri dana navršava 14 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, od kada traje mir, a „mi se još bavimo Vijećem za njegovu implementaciju“.

Ustvrdio je da PIC više nema legitimitet, jer ne postoji u Daytonskom sporazumu, niti u bilo kojoj rezoluciji Vijeća bezbjednosti UN.

„Zato smo juče poslali svoj izvještaj Vijeću bezbjednosti UN-a u kojem ih kao potpisnici Aneksa 10 Daytona obaviještavamo o aspektima za koje mislimo da su relevatni, činjenicama o napretku i zloupotrebama ovlaštenja visokog predstavnika i određenih faktora međunarodne zajednice, njihovom protivpravnom djelovanju po mnogim pitanjima, kao i o činjenici da visoki predstavnik nastavlja da vrši kršenje međunarodnog prava“, rekao je Dodik na vanrednoj press-konferenciji u Banjoj Luci.

Za visokog predstavnika je rekao da „provodi protektorat i ne dozvoljava uspostavu dijaloga u okviru BiH i donošenje određenih rješenja, stvarajući atmosferu u kojoj su bošnjački lideri svjesni da neprovođenje plana 'pet plus dva' znači ostanak OHR-a i zato ga i ne provode“.

Podsjetivši da je u okviru međunarodne zajednice formiran tzv. „butmirski proces“, premijer RS-a je rekao da on za RS „ne postoji i samo vegetira u zamislima onih koji su ga projektovali" kako bi se naglasila potreba ustavnih promjena i „pet plus dva“ uslova povećala za još jedan.

Dodik smatra da osnovno pitanje u BiH nisu ustavne promjene, već OHR i prestanak njegovog rada.

Za Valetina Inzka, on je rekao da je 20 puta u svom mandatu koristio svoja ovlašćenja, navodeći da je to „neprimjereno mnogo i mnogo više nego što je to radio njegov prethodnik“, a zamjera mu i što nikada nije podnio izvještaj o svom radu RS-u, iako je na to obavezan.

„OHR nije neutralna strana, ona se već opredijelila i nije strana koja treba da dovodi do konsenzusa, a svi napori koje čini RS u izvještajima koje dostavlja OHR-u uvijek se negativno ocjenjuju, kao što je i zadnji izvještaj koji je OHR dostavio i Vijeću bezbjednosti UN-a za sesiju koja će se održati krajem novembra“, ustvrdio je on.

Nakon i sutrašnje sjednice, naveo je, nastat će zatišje i ništa se neće dešavati, a opet će se situacija dramatizirati pred neko novo zasjedanje PIC-a.

U svemu tome je najveći gubitnik BiH, jer „OHR spriječava njen dalji tok evropskih integracija“ i to je i suština onoga što će Dodik sutra reći na sjednici PIC-a koja za njega nije neki dan "D" .

Za OHR je, između ostalog rekao da godinama drži RS "krivom, iako se ona dosljedno zalaže za Dejtonski sporazum", a da je taj sporazum "najviše prekršen od strane visokog predstavnika koji je donosio zakone i vršio smjene pojedinaca, a za to nije imao pravo".

Visoki predstavnik nema ovlašćenja ni "bonska", tvrdi Dodik, da nameće zakone i poručuje 'da će sve što bude nametnuto biti odbijeno od strane RS-a na način da će se o tome organizovati javno izjašnjavanje građana i na bazi toga donijeti odluka u Narodnoj skupštini RS-a'.

Treba očekivati i da će u slučaju nametanja rješenja od strane Inzka, kako je dodao, i predstavnici RS-a u organima BiH odlučiti o svom daljnjem radu.

"Ne može sarajevska čaršija da određuje šta treba da radi visoki predstavnik, kao što je to radila svih zadnjih godina. Ne može visoki predstavnik da odlučuje o onome što je već odlučio parlament BiH, kao što je pitanje stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH", naveo je Milorad Dodik.

Na kraju je poručio da je vrijeme za zatvaranje OHR-a, jer je njegov ostanak "dramatično loš za međunarodnu zajednicu i njen kapacitet u BiH", te da je Ured visokog predstavnika i smetnja da se BiH afirmira kao nestalna članica Vijeća bezbjednosti UN-a.

"OHR je postao i mikromenadžerska organizacija koja se bavi svim i svačim. Nema autoritet i ne može da predstavlja autoritet jer je mnogo puta do sada omalovažio i potcijenio RS", ustvrdio je, između ostalog, premijer RS-a i dodao da je ovo dobar trenutak da se OHR zatvori i prestane međunarodna intervencija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (112)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: