BiH
0

Ne izlažite se sunčevoj svjetlosti

FENA
Zbog visokih temperatura zraka, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije preporučuje građanima da se minimalno izlažu direktnoj sunčevoj svjetlost, posebice u razdoblju od 11 do 17 sati.

Također, Zavod za javno zdravstvo preporučuje građanima da uzimaju dovoljno količinu napitaka, da oblače laganu i svijetlu odjeću od prirodnih vlakana, da oči zaštite sunčanim naočalama, kao i da nose lagane šešire širokog oboda i kape.

"Posebnu pozornost treba obratiti na režim ishrane, odnosno treba konzumirati lako probavljivu hranu, higijenski ispravno pripremljenu i čuvanu u rashladnim uređajima", navodi se u priopćenju iz Zavoda, te se dodaje da treba izbjegavati prženu, masnu i slanu hranu, a alkoholna pića izbaciti iz uporabe.

Građanima se preporučuje da što više konzumiraju svježe voće i povrće, te da smanje aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Preporučuje se i da se u najtoplijem dijelu dana prozori zatvore, te da se rolete spuste.

"Kronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju", navodi se u priopćenju.

Što se tiče krema za sunčanje, iz Zavoda preporučuju da se koriste kreme s potpunom zaštitom od ultraljubičastih zraka, te da se prilikom kupanja u vodi koriste vodootporne kreme.