Mirko Pejanović
0

"Ne izdajem nikakve potvrde Srbima u FBiH"

FENA
Predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH Mirko Pejanović demantirao je danas tvrdnje iznesene u emisiji "Pečat" RTRS-a prema kojima Pejanović "izdaje potvrde o podobnosti Srba pri zapošljavanju u Sarajevu".
Pejanović u saopćenju za javnost naglašava kako on u ulozi predsjednika SGV-a PR u BiH ne izdaje nikakve potvrde Srbima u Federaciji BiH u bilo kom pogledu, pa ni o tome gdje je ko bio u vremenu rata i u kojoj vojsci.

Navodi da je sasvim druga istina posrijedi, a to je da je SGV-PR od svog osnivanja 1994. godine radilo na postizanju konstitutivnosti srpskog naroda u FBiH.

Od donošenja odluke Ustavnog suda 2000. godine o konstitutivnosti naroda na cijelom prostoru države BiH, SGV-PR u BiH radi na ostvarivanju ravnopravne zastupljenosti Srba u lokalnim, kantonalnim i federalnim vlastima.

U ovom kontekstu, SGV je uputilo nadležnim organima više analiza i javnih zahtjeva za zapošljavanje Srba. Pri tome Srbi nisu dijeljeni ni po kom osnovu, tvrdi Pejanović.

On objašnjava kako je zahvaljujući toj aktivnosti SGV-a dosad zaposleno više desetina pripadnika srpskog naroda u državnim organima i javnim ustanovama na području FBiH.