{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


(Ne)ispunjavanje obaveza BiH predviđenih "Evropskim partnerstvom"

F
17.4.2006. u 10:43
0
0
(Ne)ispunjavanje obaveza BiH predviđenih "Evropskim partnerstvom"
0
(Ne)ispunjavanje obaveza BiH predviđenih "Evropskim partnerstvom"
Neusvajanjem četiri zakona sa područja obrazovanja do kraja juna, kako je predviđeno Programom realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva, BiH će pokazati da nije u stanju ispunjavati obaveze i rokove koje je sama sebi postavila, rečeno je Agenciji FENA iz Evropske komisije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iz Evropske komisije, međutim, naglašavaju da neispunjavanjem ovih obaveza BiH neće biti kažnjena, na primjer suspenzijom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali se upozorava kako je reforma obrazovanja jedan od prioriteta na evropskom putu BiH i zato se od nje očekuje brz i efikasan napredak.

"Evropsko partnerstvo za BiH" je dokument koji sadrži kratkoročne i srednjoročne prioritete u vezi sa pripremama BiH za daljnje integriranje u Evropsku uniju, te služi kao lista obaveza prema kojoj će se mjeriti napredak.

Kako bi se riješilo pitanje rascjepkanosti obrazovnog sistema i preklapanja funkcija između raznih nivoa organizacija, Programom realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva je planirano da se do kraja juna usvoje na državnom nivou zakon o predškolskom obrazovanju, zakon o srednjem stručnom obrazovanju, zakon o visokom obrazovanju i zakon o agencijama za obrazovanje BiH.

Tek je prošle sedmice na konferenciji svih ministara obrazovanja u BiH i predstavnika međunarodne zajednice uključenih u reformu obrazovanja dogovoreno da se pismena saglasnost 13 resornih ministarstva za ova četiri zakona dostavi u roku od sedam dana, te da se eventualna nova rješenja traže amandmanskim putem.

Naime, da bi ovi zakoni mogli biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnom nivou potrebna je pismena saglasnost svih resornih ministara, nakon čega ih treba razmotriti Vijeće ministara BiH.

Međutim, imajući na umu prethodna iskustva sa zakonom o visokom obrazovanju, pojedini zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su u izjavi za FENA-u izrazili sumnju da će predviđeni rokovi biti ispoštvani, tim prije što u Parlamentarnoj skupštini BiH predstoji rasprava o ustavnim promjenama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: