BiH
0

(Ne)ispunjavanje obaveza BiH predviđenih "Evropskim partnerstvom"

FENA
Neusvajanjem četiri zakona sa područja obrazovanja do kraja juna, kako je predviđeno Programom realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva, BiH će pokazati da nije u stanju ispunjavati obaveze i rokove koje je sama sebi postavila, rečeno je Agenciji FENA iz Evropske komisije.

Iz Evropske komisije, međutim, naglašavaju da neispunjavanjem ovih obaveza BiH neće biti kažnjena, na primjer suspenzijom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali se upozorava kako je reforma obrazovanja jedan od prioriteta na evropskom putu BiH i zato se od nje očekuje brz i efikasan napredak.

"Evropsko partnerstvo za BiH" je dokument koji sadrži kratkoročne i srednjoročne prioritete u vezi sa pripremama BiH za daljnje integriranje u Evropsku uniju, te služi kao lista obaveza prema kojoj će se mjeriti napredak.

Kako bi se riješilo pitanje rascjepkanosti obrazovnog sistema i preklapanja funkcija između raznih nivoa organizacija, Programom realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva je planirano da se do kraja juna usvoje na državnom nivou zakon o predškolskom obrazovanju, zakon o srednjem stručnom obrazovanju, zakon o visokom obrazovanju i zakon o agencijama za obrazovanje BiH.

Tek je prošle sedmice na konferenciji svih ministara obrazovanja u BiH i predstavnika međunarodne zajednice uključenih u reformu obrazovanja dogovoreno da se pismena saglasnost 13 resornih ministarstva za ova četiri zakona dostavi u roku od sedam dana, te da se eventualna nova rješenja traže amandmanskim putem.

Naime, da bi ovi zakoni mogli biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnom nivou potrebna je pismena saglasnost svih resornih ministara, nakon čega ih treba razmotriti Vijeće ministara BiH.

Međutim, imajući na umu prethodna iskustva sa zakonom o visokom obrazovanju, pojedini zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su u izjavi za FENA-u izrazili sumnju da će predviđeni rokovi biti ispoštvani, tim prije što u Parlamentarnoj skupštini BiH predstoji rasprava o ustavnim promjenama.