Bihać
0

„Ne" gradnji hidroelektrana na Uni i njenim pritokama

FENA
Nacionalni park Una je prvi pravno zaštićeni objekt prirodnog naslijeđa na području Federacije BiH, pa je gotovo nezamisliva aktivnost koju vode u Federalnom ministarstvu energetike kako bi se na Uncu kod Martinbroda trebala graditi hidrocentrala sa branom visokom 130 metara.

Ovo je rečeno danas u Bihaću na vanrednoj sjednici Savjeta prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH. Elektrane nisu ekološki prihvatljive i bezopasne, pa ni one najmanje, istaknuto je tokom rasprave.

Hidroelektrane ugrožavaju klimu jer se stvaraju staklenički plinovi, remeti se ekosistem, a u opasnost dovode formirane životne zajednice, te kulturno-historijski spomenici, zaključili su članovi ovog tijela, koji su još jednom rekli odlučno ne hidrocentralama na Uni i njenim pritokama, posebno zbog bogate flore i faune, te ljudi koji žive na ovim područjima

U vrijeme kada je voda jedan od najtraženijih prirodnih resursa, uništavati ono što nam je Bogom dano, za svaku je osudu bez obzira iz kojeg centra moći takvi zahtjevi dolazili, jasno su danas rekli članovi Savjeta za zaštitu sliva rijeke Une.