BiH
0

Ne gradite nove hramove jer čemu hramovi ako ne bude djece

SRNA
Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska donijela je preporuku kojom se na području njenog djelovanja od Mostara do Trebinja do daljeg ne preporučuje izgradnja novih hramova, izuzev u naseljima u kojima je evidentan zanačajan porast broja stanovnika.

U saopštenju iz Eparhije, koje je danas dostavljeno Srni, preporučuje se svima koji su imali ili će imati namjeru da prilažu novac u svrhu izgradnje hramova, koja nije u skladu sa ovom preporukom, da planirana sredstva daju za uređenje ili izgradnju vrtića, škola, zdravstvenih ustanova, humanitarnih organizacija i u druge svrhe koje pomažu u stvaranju boljih životnih uslova na području ove eparhije.

"Naša eparhija je osnivač fondacije Sveti Vukašin, koja pomaže porodicama sa troje i više djece, pa smatra poklanjanje novca fondaciji isto važnim koliko i pomaganje u izgradnji hramova, jer čemu hramovi, ako ne bude djece", navodi se u saopštenju.

U Eparhiji napominju da je izgradnja i obnova glavnih bogoslužbenih objekata u skoro svim gradovima eparhije još u toku, te da je želja svih da ovaj posao što skorije bude završen i krunisan obnovom Sabornog hrama u Mostaru i hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

"Svakom ko ima namjeru da novac prilaže isključivo za izgradnju hramova, naša je preporuka da to čini za izgradnju najvećih hramova u kojima će u budućnosti biti najaktivniji liturgijski život Crkve", navodi se u saopštenju.

Eparhija u svakom slučaju podržava takav poduhvat kada neko izgradnji hramova pristupa na zadužbinarski način, bilo gdje da se gradi, u svrhu očuvanja drevnog običaja zadužbinarstva u srpskom narodu.

U saopštenju se navodi da su, ukoliko se analizira život Eparhije u predhodne dvije decenije, primijetni veliki građevinski poduhvati, kao i velike djelatnosti na obnovi žive Crkve putem obnove vjeronauke, organizacije intenzivnijeg bogoslužbenog života, narodne kuhinje, obdaništa, fondacije za pomoć mnogodetnim majkama, fondacije za razvoj sporta i kulture i druge sličnih djelatnosti.

"Potreba za izgradnjom novih, obnovom i ukrašavanjem starih hramova diktirana je potrebama žive Crkve i našim uvjerenjem da su sva ova djela ugodna Bogu i da su na slavu Imena Njegovog", ističu u Eparhiji i dodaju da ovaj graditeljako–obnoviteljski rad u Eparhiji još uveliko traje, ali da su donijelu preporuku da bi on i dalje odisao zdravom duhovnošću.