Valentin Inzko
0

'Ne dopuštam nikome da izokreće i tumači moje riječi'

FENA
Kao odgovor na navode kojima se dovode u pitanje činjenice koje je iznio u današnjem obraćanju Parlamentu BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valantin Inzko je izjavio: “Stojim iza svake riječi mog današnjeg govora pred Parlamentom BiH.

Činjenica je da četiri zakona koji su uslov za liberalizaciju viznog režima nisu usvojena u Parlamentu. Političke stranke koje su odgovorne za neuspjeh ili odlaganje tih zakona treba da objasne građanima zašto su ih odbacili. Uz dovoljno političke volje, ti zakoni mogu biti usvojeni veoma brzo. Građani Bosne i Hercegovine žele evropsku budućnost, što uključuje i putovanje bez viza. Građani ne smiju biti taoci dnevne politike.

Neću dopustiti nikome da izokreće i tumači moje riječi. Moje stavove obrazlažem isključivo ja, a ne gospođa Majkić. Također, u potpunosti se slažem sa procjenama mog osoblja i Evropske komisije, koje su bile osnova mog današnjeg govora i koje su dodatno provjeravane. Podržavam moje osoblje u potpunosti i politički stavovi koje iznose moji savjetnici odraz su moje politike”, saopćeno je iz OHR-a.