Omladinski pokret Revolt
0

"Ne budi idiot!"

Sarajevo-x.com
Omladinski pokret Revolt je u nedjelju, 28. septembra, započeo realizaciju kampanje “Ne budi idiot!” čiji je glavni cilj motivacija građana, prije svih mladih ljudi, na izlazak na lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 5. oktobra 2008. godine.

Kampanja će obuhvatiti distribuciju plakata i ostalog promotivnog materijala, te nekoliko uličnih akcija u Tuzli, ali i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

"Pred nama su izuzetno važni lokalni izbori u kojima će građani/ke izabrati načelnike i vijećnike svojih opština i gradova. Glasnjem ispunjavamo svoju građansku obavezu, ali i dajemo sebi pravo da sutra pozivamo na odgovornost političare koje smo izabrali," kažu iz ovog pokreta.

"Predstojeći izbori su idealna prilika da kaznimo političare i stranke koje čine vladajuću koaliciju na državnom i entitetskom nivou, glavnim krivcima za socijalno-ekonomsku situaciju i izolaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Smatramo da postoje brojne građanske i progresivne političke opcije koje zaslužuju glasove građana ove zemlje," navodi se u saopštenju.

"Riječ “idiot” se koristi svakodnevno, ali svoje korijene vuče iz grčke riječi “idios” kojima su antički Grci označavali apolitične osobe koje nisu glasale i učestvovale u odlučivanju u grčkim polisima. Kampanjom želimo ohrabriti građane da u što većem broju izađu na izbore, a svako izjednačavanje grčkih “idiota” sa onima koji neće glasati 5. oktobra nije slučajno," ističu iz "Revolta".