BiH
0

NDS traži kazne za Banjalučane kojima su prljavi dimnjaci

FENA
Odbornici Narodne demokratske stranke (NDS) u Skupštini Grada Banja Luka zatražit će izmjenu odluke gradskih vlasti na osnovu koje se se građani kažnjavaju zbog prljavih dimnjaka.

Odlukom o dimnjačarskim djelatnostima uvode se obavezni redovni i vanredni pregledi dimovodnih kanala u svim stambenim, poslovnim, industrijskim i drugim objektima, koje moraju da vrše specijalizovana preduzeća za pružanje ove vrste usluga, a troškove u iznosu od 20 konvertibilnih maraka treba da snose građani Banje Luke.

Ono što je kod ove odluke najskandaloznije su predviđene novčane kazne u slučaju njenog nepoštivanja, a koje iznose od 500 do 7.000 za pravne, a 100 do 600 KM za fizičke osobe, ističu iz NDS-a.

Posljednjih dana u NDS dolaze građani Banje Luke sa žalbama i pritužbama na ovu odluku, kao i na aktivnosti komunalne policije koja izdaje sve više prekršajnih naloga za ''prljave dimnjake''.

Građane Banja Luke, kao i NDS, s pravom zanima da li je ovo još jedan od načina za ’’krpljenje’’ rupa u budžetu Grada Banja Luka i zašto se to uvijek odvija preko leđa običnog čovjeka, navode iz ove stranke i pitaju „ko će da se okoristi od ove odluke“.

Kada bi, kako navode, predstavnici vlasti imali ideje za jačanje standarda građana i za njihov bolji život, kao što imaju za smišljanje uvijek novih nameta, situacija bi bila kud i kamo bolja.

NDS pita da li građani imaju dovoljno nameta koje već plaćaju Gradu kroz naknade za čistoću i kanalizaciju, a od početka 2012. godine i ’’novogodišnju’’ komunalnu naknadu po stambanoj jedinici, kao i oporezivanje nepokretnosti za koje je poreznu stopu od 0,18 posto od procijenjene vrijednosti nekretnine utvrdila gradska Skupština.