BiH
14

NDP podnio krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića

Piše: I. Č.
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su danas dvije krivične prijave upućene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića.

"Naveli smo sve činjenice koje potvrđuju da je riječ o krivičnom djelu, zbog čega smo podnijeli krivičnu prijavu. Predali smo je putem pošte, očekujemo da će za dva-tri dana biti zaprimljena u Tužilaštvu BiH", kazao je Čavić.

Dodao je da su krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića podnijeli jer je zloupotrijebio položaj te da smatraju da je napravio nepopravljivu štetu.

"Sakib Softić ni 2007. godine nije imao legitimitet, jer odluka nije objavljena u Službenom glasniku. Ta odluka nikad nije postala pravosnažna", kazao je.

Ističe da su razgovarali s pravnim stručnjacima te da su angažovali vrlo utjecajne pravnike koji se bave tim temama.

"Angažovali smo utjecajne pravnike iz Njemačke koji poznaju rad Međunarodnog suda pravde, kao i domaće pravne stručnjake prilikom sastavljanja tužbi protiv Softića i Izetbegovića. Želimo zaštititi ustavni poredak", kazao je Čavić, dodavši da je tužba rezultat njihovog rada i rada njihovih stručnjaka.

Ističe da dvije tužbe treba da budu shvaćene kao njihov pokušaj da se pitanja pravne prirode rješavaju u pravnim institucijama.

"Mi smo danas ove dvije krivične prijave uputili Tužilaštvu Bosne i Hercegovine jer vjerujemo u pravdu", zaključio je Čavić.

Cijeli tekst tužbe dostupan je javnosti na ndprs.org.