BiH
0

NBS poziva Tihića i Silajdžića da se ne kockaju sa sudbinom naroda kojeg zastupaju

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) ocjenuje da nastup bošnjačkih lidera Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića na sastanku u Širokom Brijegu pokazuju loše personalne odnosne među bošnjačkim liderima, što kardinalno utječu na političku poziciju Bošnjaka.

Uz svu opravdanost kritike politike Milorada Dodika, te odnosa međunarodne zajednice prema njemu, NBS je mišljenja da stavovi Sulejmana Tihića nisu izgovoreni u pravom trenutku, jer ozbiljno dovode u pitanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Ova stranka smatra da je koalicija SDA i Stranke za BiH ozbiljno ugrožena, posebno na federalnom nivou, što bi moglo predstavljati politički rizik da kapaciteti i razina vlasti koju obnašaju Bošnjaci, može biti paralizirana.

  • Nakon pobjede Ive Sanadera u Hrvatskoj i Borisa Tadića u Srbiji, hrvatski i srpski pregovrački blok u BiH bit će ojačan. Ovako opterećeni bošnjački lideri sa svojim unutarstranačkim sukobima nikad nisu bili u slabijoj pregovaračkoj poziciji, ocjena je predsjednika NBS-a Nedžada Latića.

Ova stranka apelira na politički razum i mudrost te poziva Tihića i Silajdžića da se ne kockaju sa sudbinom zemlje i naroda kojeg zastupaju.