BiH
0

NBS: Dodikove izjave o reisu pothranjuju mržnju prema muslimanima

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) saopćila je danas da su izjave premijera RS-a Milorada Dodika o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Ceriću ksenofobične i da pothranjuju mržnu prema bosanskim muslimanima.

Stranka ih smatra sračunatom propagandom mržnje i navodi da Dodik u svojim optužbama na račun reisu-l-uleme nikad ne koristi argumente i činjenice niti citira izvorno reisove izjave da bi dokazao svoje optužbe.

"Nek Dodik izuzme ijednu izjavu resiu-l-uleme koja nije u skladu s tolerancijom i uvažavanjem među narodima.

Dodik se hvališe kako SPC nema nikakva utjecaja na srpsku politiku jer on, navodno, nema skoro nikavih kontakata s vrhom SPC-a.

Ono za šta Dodik optužuje reisu-l-ulemu, zapravo radi njegov duhovni mentor vladika Gligorije.

Ako Dodik zamjera Rafiju Gregorijanu zbog susreta sa reisu-l-ulemom, trebali bismo svi ostali, čak i više, zamjeriti Miroslavu Lajčaku za posjetu Trebinju i to što je 'išao na noge' vladiki Gligoriju.

Ne znam visokog predstavnika, od Petriča do Ljačaka, da nije imao susret s ovim utjecajnim vladikom", stoji u saopćenju NBS koje je potpisao predsjednik te stranke Nedžad Latić.

"Ko je stvarno vladika Gligorije, znaju samo najupućeniji u zbivanja u SPC-u".

Neki ga smatraju nasljednikom patrijarha Pavla zbog njegovih prijateljskih veza sa srpskim nacionalističkim intelektualnim krugovima bliskim Odboru za zaštitu Radovana Karadžića, poput njegovog zemljaka, pjesnika Gojka Đoge.

Vladika Gligorije je dobio simpatije i prijateljstvo sa Vojislavom Koštunicom nakon njegove prve posjete BiH, kada je mimo svih državnih protokola posjetio Trebinje u povodu kulturoške manifestacije - dana Jovana Dućića. Od tada su radiklani i isprofanisani popovi, poput Kačavende i Amfilohija Radovića, gurnuti u stranu, a vladika Gligorije nezvanično promoviran u neprikosnovneg duhovnog srpskog 'vladara duša' u RS-u.

Za podršku, Dodik ga je nagradio i državnom svojinom, tako da se danas SPC u Trebinju smatra gruntovnim vlasnikom grada.

Ne bi Dodik morao svoje relacije sa vjerskim zajednicama držati u diskreciji. Naprotiv, trebala bi biti odlika svakog premijera da ima dobre odnose sa vjerskim zajednicama. Jer ni Slobodan Milošević nije oficijelno volio kotaktirati s popovima, čak im nije dozvolio ni da mu prisustvuju sahrani, pa opet, Miloševićev ateizam nije smetao mnogim srpskim sveštenicima da podrže njegovu zločinačku politiku", stoji dalje u ovom saopćenju za javnost NBS-a.