BiH
3.1k

Navršilo se 20 godina od operacije oslobađanja Vlašića

Piše: N. N.
Jedinice 7. korpusa Armije BiH 20. marta 1995. započele su vojnu operaciju s ciljem oslobađanja šireg platoa Vlašića. Do 24. marta oslobođena je teritorija površine 100 kilometara kvadratnih, pri čemu je najznačajnije bilo oslobađanje platoa Galice na kome se nalazi poznati televizijski relej.

"Na Vlašiću se vijori zastava Republike BiH dimenzija 14x8”, izvijestili su bosanskohercegovački mediji prije 20 godina u trenutku kada su jedinice Armije RBiH oslobodile Vlašić.

"Naši borci i starješine pokazali su na tom bojištu vrhunsku ratnu vještinu ali i lukavstvo. Zbog toga su sve naše aktivnosti na Vlašiću bile iznenađujuće za agresora pošto smo ga tukli na onim mjestima gdje se najmanje nadao da će biti tučen”, zapisao je u svom izvještaju komandant 7. korpusa brigadni general Mehmed Alagić.

Pripreme za samu operaciju vršene su na visinama preko 1.500 metara, u vrlo teškim meteorološkim uslovima uz snježne oluje. Alagić je donio odluku da se napad izvede 19/20. mart 1995. godine u jutarnjim satima. Novi kvalitet u izvođenju borbenih dejstava bio je ubacivanje većih borbenih jedinica u neprijateljsku pozadinu. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Veći dio operacije okončan je na današnji dan čišćenjem rejona Galice.

Strateški značaj Vlašića je ogroman. Tu je repetitor - najvažniji telekomunikacijski objekt u BiH. Jedinice JNA su Vlašić zauzele još 01. maja 1992. godine, a tom prilikom poginuo je i televizijski tehničar Bajram Zenuni po kome danas jedna od ulica u Sarajevu nosi ime.

Oslobađanje Vlašića bilo je prekretnica koja je omogućila operacije koje su rezultirale spajanjem dva krajiška korpusa, 7. korpusa koji je predvodio Alagić i 5. koji je predvodio Dudaković.