BiH
91

Navršila se 19. godišnjica: Ko i zašto izbjegava istragu o pogibiji Irfana Ljubijankića?

A. Hadžihajdarević
Sa obilježavanja godišnjice pogibije Irfana Ljubijankića u Slunju (Foto: Klix.ba)
Povodom Dana Unsko-sanskog kantona predstavnici Skupštine i boračkih organizacija tog kantona posjetili su danas mjesto pogibije visoke državne delegacije na čelu sa ratnim ministrom vanjskih poslova BiH dr. Irfanom Ljubijankićem.

U noći sa 27. na 28. maj 1995. godine helikopter u kojem su iz Bihaća u Zagreb putovali zamjenik ministra pravde BiH Izet Muhamedagić, savjetnik u Ambasadi BiH u Hrvatskoj Mensur Šabulić, pripadnik MUP-a Fadil Pekić i Irfan Ljubijankić, ministar vanjskih poslova BiH, srušili su pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine u reonu Kremena, na okupiranom području Slunja.

Prisutni su bili i članovi porodica poginulih koji nisu krili razočarenje odnosom državne vlasti prema ovoj tragediji.

"Mi 19 godina tražimo da se državne institucije, prije svih Tužilaštvo BiH, aktivnije uključe u istragu o ovoj tragediji. Želimo da se konačno progovori o okolnostima u kojima je srušen helikopter i javno kažu imena krivaca. Boli nas i činjenica da svih ovih godina niko iz državnog vrha, pa ni iz vrha SDA, nije prisutan na obilježavanju godišnjice ove tragedije", kazala je Minka Ljubijankić, supruga Irfana Ljubijankića.

Žalosno je, kako je kazano na obilježavanju 19. godišnjice pogibije Ljubijankića, da se obilježavanje smrti visoke državne delegacije svelo na kantonalni nivo iako se radi o državnoj delegaciji.

"Nama je čast što 19 godina odajemo počast herojima poput Irfana Ljubijankića“, naglasio je predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, podsjetivši da se nesreća desila nakon konstituirajuće sjednice Skupštine USK i tada prvog formiranog kantona u Federaciji BiH.

Već neko vrijeme traju razgovori između predstavnika vlasti USK i Grada Slunja o izgradnji spomen parka na mjestu nesreće, koji će podsjećati na vrijednost žrtve visoke državne delegacije BiH.

Kako se radi o privatnom zemljištu i visokoj cijeni, razgovori su privremeno obustavljeni. Nikola Japunčić, izaslanik načelnika Grada Slunja, kazao je da će Grad Slunj učiniti sve što je neophodno kako bi se mjesto tragedije obilježilo na dostojanstven način.

Delegacije su, po povratku u Bihać, položile cvijeće na mezar dr. Irfana Ljubijankića koji je sahranjen u haremu džamije Fethija, u centru grada Bihaća.