Osuda vandalskog čina
0

Navijači Sarajeva posjetili crkvu u Briješću

Sarajevo-x.com
Prefarbani uvredljivi grafiti (Foto: Forum Sarajevo-x.com)
Prefarbani uvredljivi grafiti (Foto: Forum Sarajevo-x.com)
"Novac nije važan, raduje me da ste došli", kazao je velečasni Pero Brajko, župnik župne crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u sarajevskom naselju Briješće, nekolicini mladih ljudi koji su uručili simboličnu pomoć za saniranje štete nastale u noći sa 7. na 8. oktobar, saopštila je Katolička tiskovna agencija.

Podsjećamo, nepoznati počinioci su oštetili fasadu i prozor sa sjeverne strane objekta. Pored novčane pomoći skupljene putem foruma portala Sarajevo-x.com, trojica mladića bijelom farbom obojili su uvredljive grafite na cesti, koji sugerišu da bi se ovo moglo povezati sa tragičnim događajima u Širokom Brijegu. Da to nije tako, pokazali su i predstavnici Udruženja navijača FK Sarajevo, koji su posjetili crkvu i župniku Brajki ponudili pomoć.

"Osuđujemo ovaj vandalski čin, a posebno što je ime pokojnog Vedrana dovedeno u kontekst sa skrnavljenjem crkve. To je besmisleno i sramota", kazali su navijači FK Sarajeva.

Brajko također smatra da se dva događaja ne mogu povezati, jer je crkva i prije bila skrnavljena.

"Jedina veza je zlo koje se desilo. Ovo je četvrti put u šest godina od kada sam ovdje da je crkva oštećena. Te noći sam čuo kako je nešto udarilo, pogledao sam kroz prozor, ali ništa nisam vidio. Ujutro mi je komšija rekao da je vidio dvije osobe kako bježe preko livade. Jako je opasno generalizirati stvari, pustimo da policija radi svoj posao", ističe vlč. Brajko.