Sarajevo blokirano
0

Navijači FK 'Sarajeva' traže pronalaženje ubice

Piše: Adis Karadža
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Blizu hiljadu navijača Sarajeva i ostalih građana blokiralo je glavnu saobraćajnicu kod Alipašine džamije očekujući ispunjavanje zahtjeva koji su sinoć upućeni Federalnoj upravi policije.

Udruženje navijača FK Sarajevo zahtjeva pronalaženje počinilaca zločina, istragu federalnih inspektora, zatim smjenu čelnih ljudi MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, obdukciju tijela na Federalnom niovu, smjenu odgovornih lica iz Nogometnog saveza BiH koji su odobrili odigravanje utakmica u Mostaru i Širokom Brijegu u istom terminu. Navijači FK Sarajevo od vlasti Sarajeva očekuju i počast poginulom Vedranu Pujiću.

Prema posljednjim informacijama, spisku je dodan i zahtjev za puštanjem uhapšenih lica koja se nalaze u policijskoj stanici u Širokom Brijegu i koja su, prema riječima njihovim najbližih, izloženi fizičkom maltretiranju.

Predstavnik Udruženja navijača FK Sarajevo istakao je da nikakve nasilne mjere neće biti poduzimane, ali da će se svaki dan blokirati saobraćaj sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

Prema riječima Roberta Cvrtka, portparola Federalne uprave policije, u Široki Brijeg je upućena ekipa istražitelja i inspektora koja je uključena u segment ubistva i segment zakonitog postupanja policije. Prema riječima inspektora FUP-a koji je došao na mjesto protesta, njihovo djelovanje ograničeno je ingerencijama Federalne uprave policije.

Protestima su se pridružili igrači i stručni štab FK Sarajevo na čelu sa trenerom Mehmedom Janjošem koji je duboko potresen jučerašnjim tragičnim dešavanjima u Širokom Brijegu.

"Ja podržavam navijače koji korektno i pošteno navijaju za svoj klub i svi igrači i stručni štab podržavaju proteste i zahtjeve navijača. Ja ću zatražiti od Uprave FK Sarajevo da ne idemo na utakmicu Kupa BiH u srijedu, ali ćemo vidjeti kakva će biti njegova odluka", rekao je Janjoš.

Komentarišući izjavu Bogdana Čeke, potpredsjednika NS BiH, da se zabrane gostovanja navijača u Premijer ligi, Janjoš se zapitao kakve bi to bile utakmice bez navijača i da tu nema prosperiteta u fudbalu i da je apsurdno da se utakmice igraju bez navijača.

"Jedino adekvatno rješenje je donošenje zakona o sportu. Kada se on napravi onda će se sve regulisati i privućemo publiku na stadion", rekao je vidno potreseni Janjoš.

Kapiten i golman Sarajeva Muhamed Alaim bio je svjedok incidenata kada je, nakon što je čuo pucnjavu istrčao na ulicu gdje ga je dočekao haos.

"To sam doživio 92. i 95. godine i opet sada. To je bio rat, krave glave, popucala stakla, pucnjava. To se ne može opisati. Momak je pao pored mene, šiklja mu krv, pokušao sam mu pomoći, stavio sam mu svoju majicu na ranu. Slušao sam jutro izjave i pitam se je li to razlog da se puca na nevinog momka, da jedno nevino dijete izgubi život. Tvrdi se da su navijači Sarajeva došli naoružani. Jesu, došli su naoružani šalovima i zastava. Do Širokog Brijega su ih pretresli 19 puta i onda neko kaže da su bili naoružani. Ovo je za mene lično kraj svijeta", rekao je Alaim. On je dodao da su i zaštitari unutar stadiona tukli djevojke koje su se sklonile u svlačionice.

Alaim je istakao svoju podršku navijačima Sarajeva i zahtjevima koji su upućeni nadležnim organima. "Mi ćemo zajedno sa ovim ljudima istjerati pravdu do kraja. Na ovome neće ostati", kategoričan je Alaim.

Alaim je podsjetio na dešavanja u Posušju prije nekoliko godina kada je također na navijače i igrače Sarajeva potezano vatreno oružje što je, kako je rekao, zataškano u medijima.

Protesti i blokade saobraćajnica najavljene su za sutra i u Zenici, Mostaru i Tuzli.