Uputio poziv upravi kluba
83

Navijač Levskog u pismu osudio veličanje Mladića i Arkana

Klix.ba
Nakon posljednjih događaja u Bugarskoj kada su navijači kluba Levski iz Sofije na stadionu tokom utakmice sa Fudbalskim klubom Sarajevo, podigli transparente kojima su veličali ratne zločince Ratka Mladića i Željka Ražnjatovića Arkana, te istaknuli transparent na kojem je pisalo “Nož, žica, Srebrenica”, ovom nogometnom klubu iz Sofije je stiglo otvoreno pismo jednog od tamošnjih navijača.

Stefan Ralčev, navijač Levskog, u pismu navodi svoje razočarenje ponašanjem sunarodnjaka te osuđuje njihovo ponašanje. Ralčev poziva i upravu bugarskog kluba da najoštrije osude postupke dijela navijača.

“U Sarajevu sam živio nekoliko godina. Studirao sam tamo, a sada sam zaprepašten transparentima koji su pojedini navijači nosili u sektoru B na stadionu tokom utakmice sa Sarajevom. Nacistička propaganda i veličanje ratnih zločinaca kakvi su Ratko Mladić i Arkan, te sramotni slogan 'Nož, žica, Srebrenica' nikako ne smiju predstavljati svijetlu historiju našeg kluba. Levski je oduvijek bio simbol slobode i borbe protiv ugnjetavanja. Spomenuti ratni kriminalci Mladić i Arkan odgovorni su za smrt na desetine hiljada nedužnih ljudi u periodu od 1992. do 1995. godine i to je činjenica koju je priznao sav svijet, uključujuči i Bugarsku. Bugarska je slala svoje mladiće u sklopu misija EU i NATO-a kako bi čuvali mir u BiH. U vrijeme kada Bosanci i Hercegovci obilježavaju 12 godina od genocida u Srebrenici, koji je izvršen pod komandom Ratka Mladića, ovakvi transparenti i poruke dijela navijača Levskog ne samo da nisu prihvatljivi, već zaslužuju i kaznu", naveo je u svom pismu Ralčev.

On je naveo i to da ovim putem poziva upravu nogometnog kluba Levski da se javno ogradi i osudi ponašanje dijela naviječa. Ralčev navodi i to kako su ga pojedini poznanici iz BiH zvali proteklih dana i pitali šta se to dešava.

“Javna osuda ponašanja dijela navijača trebala bi poslati jasnu poruku da Levski nije klub koji podržava fašizam, a osvjetlat će obraz i cijele Bugarske”, naveo je Ralčev, a prenosi dnevnik.bg.