ANUBiH
0

Naučnim skupom završava se manifestacija "Dani BHAAAS-a u BiH"

FENA
Naučnim skupom koji je otvoren jutros na Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH bit će završena trodnevna manifestacija "Dani BH-Američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u BiH" pod motom "Zajedno smo jači".

Riječ je o Akademiji osnovanoj 2007. godine u SAD-u koja okuplja bh. naučnike s visokim stepenom uspjeha u svojim profesionalnim karijerama.

Cilj skupa, kao i manifestacije, jeste omogućiti povezivanje bh. naučnika, umjetnika i profesionalaca iz SAD-a i Kanade s domovinom i njenim naučnim institucijama te pomoći brži razvoj naučnih disciplina u BiH.

Naučnici iz BiH i inostranstva prezentirat će danas učesnicima nekoliko referata iz različitih naučnih oblasti, prvenstveno medicine, te fokus staviti na dijalog o mogućnostima čvršćeg povezivanja i kvalitetnije saradnje.

Predsjednik BHAAAS-a i profesor na Univerzitetu u Čikagu Eldin Karaiković smatra da su razmjena informacija i učenje jedni od drugih prvenstveni ciljevi manifestacije.

"Želimo ustanoviti stanje u nauci i umjetnosti u BiH te razmotriti načine pomoći bh. kolegama u ovoj oblasti, kao i mogućim oblicima saradnje", kazao je on.

Predsjednik ANUBiH Božidar Matić današnji je skup nazvao pokazivanjem dobre volje bh. naučnika u inostranstvu da svoja znanja i vještine stave na raspolaganje svojim kolegama i domovini.

Ukazao je na iznimno loše stanje u bh. nauci koja danas nema istraživačkih projekata, što sužava mogućnosti saradnje s bh. naučnom dijasporom.

On je mišljenja da će prava pomoć za bh. nauku doći upravo kroz konkretne naučne projekte, ali da je trenutno izdvajanje budžetskih sredstava za razvoj nauke na sramotnoj razini.

Manifestacija će zvanično biti završena večeras gala koncertom Sarajevske filharmonije, koji će biti upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19.30 sati.