BiH
0

Naučnici sumnjaju u informacije Clonaida

Klix.ba
Rođenje klonirane bebe, kako to tvrdi kompanija <b>Clonaid</b>, izazvalo je sumnje i zgražavanje liječnika i naučnika, posebno zbog velikih rizika po dijete. <b>Brigitte Boisselier</b>, direktorica Clonaida, tvrdi da je u četvrtak rođeno prvo klonirano dijete - djevojčica teška 3,2 kilograma. Naučnici očekuju od Boisselier da dokaže svoje tvrdnje. Čak i italijanski ginekolog Severino Antinori, koji je najavio za januar rođenje klonirane bebe, ne vjeruje u njenu priču. Britanski stručnjak za etiku kloniranja Patrick Dixon je zgrožen je i smatra da u cijelom svijetu treba zabraniti reproduktivno kloniranje. Genetičar Axel Kahn je rekao da je tehnika kloniranja takva da su šanse za uspjeh veoma male - samo 1% kod životinja.

Naučnici su u više navrata upozorili da klonovima prijeti veliki broj opasnosti - anomalije srca, pluća, imunološkog sistema, jetre, gojaznost, učestala smrtnost prije ili odmah poslije rođenja, rak, prijevremeno starenje i artritis (od kojeg boluje čuvena ovca Dolly).

"Čak i oni klonovi koji normalno izgledaju kad se rode, kasnije često imaju problema", podseća jedan američki specijalista za kloniranje goveda. Jean-Paul Renard iz francuskog Instituta za istraživanja u agronomiji smatra da je kloniranje velika lutrija i podsjeća da je rizik za medicinski neprihvatljive anomalije 30-40%.