{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici sumnjaju u informacije Clonaida

28.12.2002. u 16:50
0
0
Naučnici sumnjaju u informacije Clonaida
0
Naučnici sumnjaju u informacije Clonaida
Rođenje klonirane bebe, kako to tvrdi kompanija Clonaid, izazvalo je sumnje i zgražavanje liječnika i naučnika, posebno zbog velikih rizika po dijete. Brigitte Boisselier, direktorica Clonaida, tvrdi da je u četvrtak rođeno prvo klonirano dijete - djevojčica teška 3,2 kilograma. Naučnici očekuju od Boisselier da dokaže svoje tvrdnje. Čak i italijanski ginekolog Severino Antinori, koji je najavio za januar rođenje klonirane bebe, ne vjeruje u njenu priču. Britanski stručnjak za etiku kloniranja Patrick Dixon je zgrožen je i smatra da u cijelom svijetu treba zabraniti reproduktivno kloniranje. Genetičar Axel Kahn je rekao da je tehnika kloniranja takva da su šanse za uspjeh veoma male - samo 1% kod životinja.
Naučnici su u više navrata upozorili da klonovima prijeti veliki broj opasnosti - anomalije srca, pluća, imunološkog sistema, jetre, gojaznost, učestala smrtnost prije ili odmah poslije rođenja, rak, prijevremeno starenje i artritis (od kojeg boluje čuvena ovca Dolly).

"Čak i oni klonovi koji normalno izgledaju kad se rode, kasnije često imaju problema", podseća jedan američki specijalista za kloniranje goveda. Jean-Paul Renard iz francuskog Instituta za istraživanja u agronomiji smatra da je kloniranje velika lutrija i podsjeća da je rizik za medicinski neprihvatljive anomalije 30-40%.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: