100. godišnjica
33

Naučni skup: Džemal Bijedić dao je nemjerljiv doprinos razvoju Bosne i Hercegovine

Piše: R. D.
(Foto: Klix)
Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" i Muzej Hercegovine iz Mostara organizirali su naučni skup povodom sto godina od rođenja i četrdeset godina od smrti Džemala Bijedića. O životu i djelu ovog našeg političara iz perioda bivše države govorili su mnogi uglednici, naučni radnici i političari.

"Naš Univerzitet je osnovan prije 40 godina i to je vremenski koincidiralo s tragičnom smrti Džemala Bijedića, tako da je bilo logično da naša institucija tada ponese njegovo ime. Danas smatramo prigodnim da ovu godišnjicu obilježimo jednim naučnim skupom na kojem historičari i političari treba da osvijetle život i djelo Džemala Bijedića s jedne solidne vremenske distance", kazao je u uvodu rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Sead Pašić te podsjetio na nemjerljiv značaj ovog čovjeka za razvoj naše države, a posebno njegovog rodnog grada Mostara.

Skup je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a ministrica Elvira Dilberović kazala je da novim generacijama treba prenositi znanja o velikim ličnostima naše bliže i dalje historije.

"Džemal Bijedić uradio je mnogo toga važnoga, od izgradnje Aluminijskog kombinata, do afirmacije Bosne i Hercgovine kao republike. Vjerujem da će današnjih 17 izlaganja dati jednu široku lepezu znanja o njemu i njegovoj društvenoj ulozi", kazala je ministrica Dilberović.

Za ljude koji pamte Džemala Bijedića ne treba napominjati njegov značaj i trag koji je ostavio na državu i grad Mostar, kazao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Za historijsku valorizaciju djela Džemala Bijedića važan je naučni doprinos profesora Husnije Kamberovića koji je učestvovao i na ovom skupu.

"Poruka Džeminog političkog naslijeđa mogla bi biti da je sve ono što mi danas nemamo bilo dio njegovog političkog interesa, od međunarodne afirmacije države, do ravnomjernog razvoja pojedinih djelova naše zemlje. On se zalagao za razvoj i zapadnog i istočnog dijela Hercegovine i obnovu Krajine nakog zemljotresa", kazao je Husnija Kamberović.