{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučni pristup maloljetničkoj delikvenciji

F
9.5.2008. u 13:21
0
0
Naučni pristup maloljetničkoj delikvenciji
0
Naučni pristup maloljetničkoj delikvenciji
Naučna konferencija o temi "Aproksimacija prestupničkog ponašanja djece i adolescenata metodama samoprijavljivanja“ održana je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.
Na ovaj način organizatori Fakultet kriminalističkih nauka i Pravni fakultet žele upozoriti na potrebu i pokretanja sistematskog pristupa u domenu prognostike i prevencije asocijalnih i antisocijalnih ponašanja djece i adolescenata u Bosni i Hercegovini.

Rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica istakao je značaj naučne valorizacije problema maloljetničke delikvencije, koja se u zadnje vrijeme sve više posmatra dnevnopolitički.

Dekan FKN-a prof. dr Ramo Masleša istakao je da se ova problematika malo istražuje, a ni kada postoje rezultati istraživanja oni se ne koriste koliko bi to bilo potrebno. A, kako je rekao Masleša, bez rezultata istraživanja i upoznavanja problema nemoguće je provoditi strategije.

Ono što je potrebno po njegovim riječima je novi sistematski pristup rješavanju ovih pojava. Profesor s Pravnog fakulteta Borislav Petrović govorio je o problemima maloljetničke delikvencije u krivičnom zakonodavstvu u BiH.

Govorio je da su se nakon nedavnih nemilih događaja mogli čuti prijedlozi da se primjera radi krivična odgovornost maloljetnika smanji na 10-12 godina, s aktuelnih 14 ili da se pak produži trajanje zatvorske kazne.

Petrović je rekao da se ne slaže s tim, ali da kada je riječ o ovlaštenjima sudova je logično da sudija, s obzirom na to da nema ustanova za smještaj maloljetnika, donese blažu kaznu koja se može realizovati, nego veću kaznu koja se nikako ne može provesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: