{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučite izabrati partnera i održavati kvalitetnu vezu

27.9.2012. u 17:15
135
24
Naučite izabrati partnera i održavati kvalitetnu vezu
135
Naučite izabrati partnera i održavati kvalitetnu vezu
Foto: Ilustracija
Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište Sarajevo će i u ovoj godini implementirati projekt Moj izbor. Radi se o projektu koji ima za cilj unapređenje znanja, vještina i kompetencija mladih za kvalitetniji izbor partnera i funkcionalniji partnerski odnos.
U Porodičnom savjetovalištu kažu da im je motiv pomoći mladima, odnosno pružiti im podršku da njihov partnerski odnos započne na zdrav i dobar način, što obećava i u budućnosti kvalitetnu vezu.

Projekt će se provoditi kroz interaktivne radionice za mlade koji donose odluku o stupanju u partnersku vezu ili brak. Do kraja ove godine planirane su radionice u kojima će biti po dvije grupe mladih, od 10 do 12 članova.

"Projekt se realizira kroz osam radionica koje se temelje na grupnom radu, aktivnom i ravnopravnom učešću svih učesnika radionica, iskustvenom učenju, te interaktivnim i kooperativnim strategijama podučavanja. To znači da voditelj radionica nije jedini izvor saznanja već i moderator koji stvara uvjete i podstiče učesnike da, kroz razmjenu iskustva i međusobnu interakciju, steknu nova znanja i razviju svoje vještine i sposobnosti", kažu u Porodičnom savjetovalištu.

Mogućnost učešća u ovom projektu imaju mladi od 18 do 30 godina. Zaintersirani će imati usmeni intervju na osnovu kojeg će se procijeniti motiviranost i zainteresiranost za učešće u projektu.

"Projekt je namijenjen svim mladim osobama koje iskazuju dovoljan stepen motivacije i interesovanja za uključenje u grupnu aktivnost, ali i koji su imali određena iskustva u partnerskim odnosima, bez obzira na to da li su ona bila pozitivna ili negativna. Zapravo, uključenje u projekt se preporučuje svim mladim osobama koje su motivirane i žele napraviti pozitivnu promjenu u vlastitom odnosu prema partnerstvu", kažu u razgovoru za Klix.ba u Porodičnom savjetovalištu.

U projekt se mogu uključiti sve zainteresovane osobe bez obzira na to da li su trenutno u vezi i da li na radionice dolaze individualno ili sa svojim partnerom.

U Porodičnom savjetovalištu dalje pojašnjavaju da sadržaj radionica nije koncipiran tako da preispituje ili vrednuje odnose među partnerima, već usmjerava na razvijanje vlastitih potencijala i vještina kroz preispitivanje stavova, osvještavanje stereotipa i predrasuda te prepoznavanje vlastitih očekivanja i potreba u sadašnjem ili budućem partnerskom odnosu.

"Ono što mladi, koji prođu kroz ovaj projekt, mogu očekivati jeste prije svega podizanje svijesti o pitanjima predrasuda u partnerskim vezama, partnerskim potrebama i očekivanjima, izboru partnera, značaju iskazivanja ljubavi u partnerstvu, partnerskoj komunikaciji i kvaliteti njihovog zajednički provedenog vremena. Mi zapravo vjerujemo da mladi koji imaju unaprijeđena znanja, vještine i kompetencije za kvalitetniji izbor partnera i funkcionalniji partnerski odnos mogu biti prediktor boljih, humanijih i tolerantnijih partnerskih odnosa u našem okruženju", kažu u Porodičnom savjetovalištu Sarajevo.

Svi koji budu zainteresirani za učešće u ovom projektu mogu se javiti u Savjetovalište do 1. oktobra na telefon 033/572-050 ili na e-mail [email protected]

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: