BiH
0

Natprosječne temperature utječu na poljoprivredu

FENA
Šef Zavoda za zaštitu bilja na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Vojislav Trkulja upozorio je danas da natprosječno visoka temperatura, kao posljedica globalnih klimatskih promjena, utječe na poljoprivrednu proizvodnju, te pogoduje oštećenju biljaka i pojavi biljnih bolesti.

Trkulja je istaknuo da se prioritet mora dati navodnjavanju poljoprivrednih kultura i savjetovao poljoprivrednicima korištenje različitih biljnih sorti i hibrida koji su tolerantni na sušu.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju – za resor zaštite životne sredine Zdravko Begović dodao je da je 16. jula ove godine stupila na snagu bh. ratifikacija Kjoto protokola, te da, u prvom obavezujućem periodu, do 2012. godine, BiH nema obavezu smanjenja gasova koji stvaraju efekt staklene bašte.

Prema njegovim riječima, ratifikacijom je BiH ispunila i preduvjete za implementaciju CDM projekta čistih tehnologija.

Begović i Trkulja predstavili su danas projekt „Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu“.

Begović je, na konferenciji za novinare, rekao da je izradu ovog projekta iniciralo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te da je to prvi projekt ove vrste u regionu.

On je dodao da se izrada projekta nalazi u završnoj fazi, kao i da je veliku pomoć Ministarstvu i Poljoprivrednom zavodu tokom izrade projekta pružio Regionalni centar za zaštitu životne sredine iz Budimpešte.