{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO: U Bijeljini se nastavlja ciklus foruma

F
9.6.2008. u 14:06
0
0
NATO: U Bijeljini se nastavlja ciklus foruma
0
NATO: U Bijeljini se nastavlja ciklus foruma
Pod okriljem NATO-a u Bijeljini će se 11. juna održati gradski forum posvećen razmatranju prednosti koje donosi članstvo u NATO-savezu.
Forum u Bijeljini je peti od osam foruma NATO-a čije je održavanje planirano u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Dosad su predstavnici NATO-štaba u Sarajevo posjetili Bihać, Prijedor, Livno i Travnik, a nakon Bijeljine slijede skupovi u Brčkom, Trebinju i Goraždu.

Cilj foruma je upoznavanje građana, nevladinih organizacija, studenata, predstavnika poslovnog, obrazovnog i religijskog područja o aspektima NATO-a koji do sada nisu bili u fokusu javnosti.

Te oblasti su, prije svega, reforma odbrane, odnosno to što je postignuto reformom odbrane, te uspjesi Oružanih snaga BiH (OSBiH) i NATO-a na ovom planu.

Predstavnici NATO-a i zemalja - članica NATO-a, te predstavnici OSBiH će s predstavnicima lokalnih zajednica pokrenuti diskusiju o tome kako NATO kao organizacija može pozitivno uticati na život u mnogim oblastima lokalnog i državnog nivoa, odnosno civilnim segmentima života.

Bit će riječi o poštivanju i promociji ljudskih prava, izgradnji demokratskog okruženja, promociji humanitarnog prava, zaštiti čovjekove okoline, promociji nauke, energije, programa razmjene studenata...

Gosti-uvodničari na forumu u Bijeljini bit će ambasador Kanade David Hutchings, ambasador Kraljevine Norveške Jan Braathu, vojni politički savjetnik NATO-a Bruce McLane,, portparol NATO-štaba Derek Chappell, pukovnik italijanske vojske Francesco Andriani, šefica Misije IOM-a Regina Boucault, te brigadir OSBiH Hamza Višča, a uime domaćina skupa obratit će se načelnik općine Bijeljina Mićo Mičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: