BiH
0

NATO traži nove partnere za proširenje svojih akcija

FENA/AFP
NATO će razmotriti nova partnerstva za proširenje svojih operacija i traži pojačane odnose s Evropskom unijom i Ujedinjenim narodima, rekao je u petak u Atini njegov generalni sekretar Jaap de Hoop Scheffer.

"Nikada nije dovoljno insistirati na neophodnosti jačih odnosa između EU-a i NATO-a i potrebi konstruktivnijih odnosa s UN-om", rekao je Scheffer na konferenciji za štampu nakon susreta s grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis.

Scheffer se trenutno nalazio na turneji po zemljama članicama NATO-a u vezi sa budućim samitom ove organizacije u novembru, u Rigi.

On je rekao da će jedna od glavnih tema razgovora samita biti način "razvoja jačeg dijaloga s novim partnerima", navodeći učešće Australije i Novog Zelanda u operacijama u Afganistanu i jači interes Japana u aktivnostima NATO-a.

"Vrlo je važno da NATO raspolaže snagama i kapacitetom potrebnim za 21. stoljeće kako bi se vodile i uspjele njegove operacije i misije", nastavio je on .

Stabilizacijske snage NATO-a u Afganistanu trenutno broje 9.000 vojnika. Ta će brojka biti udvostručena krajem jula nakon raspoređivanja još snaga u zoni na jugu zemlje.

Bez obzira na sve to, generalni sekretar NATO-a je govorio i o "nedostacima" te pozvao saveznike da ih prevaziđu.