BiH
0

NATO štab podržava reformu sektora logistike OS BiH

Klix.ba
Brigadni general Giselle M. Wilz, komandant NATO Štaba Sarajevo, danas je otvorila radionicu na temu "Logistički informacioni sistemi", koji se održava u Centru za obuku za operacije podrške miru u Kampu Butmir, Sarajevo.

Osnovni cilj radionice je omogućiti pregled do sada postignutih rezultata u unaprijeđenju sposobnosti Oružanih snaga BiH (OS BiH), posebno u okviru projekta uspostave “Logističkog informacionog sistema u Ministarstvu odbrane BiH i OS BiH”, kako bi se uspostavio samoodrživi logistički sistem koji direktno podržava operativne sposobnosti OS BiH.

U svom uvodnom obraćanju, general Wilz je istakla da je "u vrijeme restrikcije budžeta i nedostatka resursa za snabdijevanje i održavanje, dobro funkcionalan logistički informacioni sistem koji obuhvata izvještavanje, analiziranje, planiranje i nabavku jedini način da Oružane snage BiH maksimalno iskoriste svoje resurse u ovoj oblasti".

Konačna implementacija ovog sistema imat će pozitivan utjecaj na nekoliko ključnih područja sistema odbrane i povećat će nivo podrške deklarisanim jedinicama Oružanih snaga BiH kao i njihovu interoperabilnost sa NATO partnerima u operacijama podrške miru, te unaprijediti provođenje njihovih aktivnosti obuke i vježbi.

Uz tehničku, stručnu i organizacijsku podršku NATO Štaba, predavači na radionici su stručnjaci Oružanih snaga Republike Austrije iz oblasti logistike i informacionih tehnologija, a na radionici učestvuju i predstavnici EUFOR-a, članovi Projektnog tima, kao i dio ključnog personala MO i OS BiH iz navedenih oblasti.

Uz prisustvo visokih dužnosnika MO i OS BiH, na otvaranju radionice se prisutnim obratila i Ministrica odbrane, gđa Marina Pendeš.