|

"NATO je sam sebi zatvorio vrata u BiH"

"NATO je sam sebi zatvorio vrata u BiH"
0
S
SRNA
5.12.2009. u 15:11
58
komentara
0

dijeljenja
"NATO je sam sebi zatvorio vrata u BiH" Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je NATO sam sebi zatvorio vrata u BiH činjenicom da politički uslovljava reforme.
"Moj stav je bio da treba da gradimo naš put ka NATO i da treba da idemo dalje, ali mislim da su, nažalost, podlegli pritiscima i lobiranju neke strane. Ne želim da vjerujem, ali činjenice govore da su zatvorena vrata za mogućnost da BiH ide u NATO i ta vrata su zatvorile strukture NATO, a ne BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da se nijednoj zemlji koja se u posljednih 20 godina kretala ka NATO-u nisu postavljali zahtjevi koji se postavljaju BiH.

"Ti zahtjevi su na štetu RS. Ionako je u Srpskoj malo povjerenje u NATO i NATO put. Pored činjenice da smo mi političari i da smatramo da tim integracijama treba pristupiti, mislim da je ovim to definitivno zatvoreno što se tiče RS", ocijenio je Dodik.

Što se tiče zahtjeva da bude jedna vlada u BiH, Dodik je rekao da se to sigurno neće desiti, jer to znači zatvaranje i ukidanje RS, bez obzira na slatkorječive izjave da to nije tako.

"Ako BiH dobije formalnu izvršnu vlast kako oni priželjkuju, sa jakim prvim čovjekom koji može preuzimati obaveze u NATO i EU, onda mi nemamo šta ovdje da radimo", rekao je Dodik i ponovio da se to neće desiti i da je bespotrebno postavljen taj uslov.

Ministri inostranih poslova NATO donijeli su juče odluku da Crnoj Gori ponude plan o načinu pristupa Alijansi, ali su se saglasili da je previše rano da istu ponudu iznesu i BiH.

"Crnoj Gori je odobren zahtjev da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP) i jasna poruka upućena je BiH da će pristupiti MAP-u kada postigne neophodan napredak u sprovođenju reformi. Saveznici su jedinstveni u stavu da BiH mora i da će pronaći svoje mjesto u NATO. To nije pitanje ako i da li će, već kada", rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

On je istakao "da je isto tako istina i da BiH mora još toga da učini da bi postigla neophodan napredak u provođenju reformi".
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...