BiH
0

NATO finalni okrugli sto održan u Neumu

Sarajevo-x.com
U organizaciji NATO misije u BiH, 1. i 2. juna 2007. godine u hotelu Stella u Neumu, održan je završni okrugli sto: "NATO – Okrugli stolovi 2007“ na kojem su učestvovali oni najaktivniji studenti dosadašnjih okruglih stolova kojima su se pridružili i studenti gosti iz Beograda, te predstavnici Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na okruglim stolovima koji su održani širom BiH tokom proteklog mjeseca, studenti sa fakulteta društvenih nauka, iskreno i otvoreno su raspravljali o temama demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, kao i o ulasku naše zemlje u euroatlantske integracije, pri čemu su naglašena pitanja vezana za prednosti koje bi Bosna i Hercegovina stekla ulaskom u Evropsku uniju i članstvom u NATO, te na koji način bi to uticalo na obične građane naše zemlje, a pogotovo mlade.

"Prečesto smo razgovarali sa političkim vođama o ulozi NATO-a i sada smo iskoristili priliku da razgovaramo sa studentima iz cijele BiH i Beograda. Impresioniran sam znanjem studenata i željom da u narednom periodu naprave promjene u BiH te da svojom energijom i odlučnošću utiču na budućnost ove zemlje, kao i na budućnost susjednih zemalja koja u mnogome ovisi o njima", kazao je na Derek Chappell, glasnogovornik NATO BiH.

NATO je u mjesecu maju pokrenuo organizaciju serija okruglih stolova širom Bosne i Hercegovine pod nazivom "NATO - okrugli stolovi 2007", gdje su studenti svih fakulteta u BiH imali priliku iskazati svoje mišljenje o toku demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, kao i o ulasku naše zemlje u euroatlantske integracije.

Ovim projektom NATO želi da doprinese održivom miru i razvoju Bosne i Hercegovine, te da kroz informisanje i edukaciju javnosti, naročito mlađih generacija, omogući i ohrabri progresivnu diskusiju među studentima iz čitave BiH.