Lisabonska deklaracija
0

NATO dao punu podršku evroatlantskim integracijama BiH

SRNA
Šefovi država i vlada 28 zemalja članica NATO izrazili su danas punu podršku evroatlantskim integracijama BiH i ohrabrili domaće političke lidere da rade zajedno, udvostruče napore na poboljšanju efikasnost i održivost državnih institucija i nastave da sprovode reforme.

"Pozdravljamo napredak u primjeni reformi u BiH, stalne napore na uništavanju viška naoružanja i municije, doprinos međunarodnoj bezbjednosti uključujući učešće u misiji ISAF-a", navodi se u deklaraciji, koju su uvojili lideri zemalja članica NATO na kraju dvodnevnog samita NATO u Lisabonu.

Učesnici NATO samita pozdravili su uspješno provedene izbore u BiH.

"Potvrđujemo odluku ministara inostranih poslova NATO od aprila da pozovu BiH da se pridruži Akcionom planu članstvo u NATO (MAP), ovlašćujući Savjet da prihvati prvi godišnji nacionalni program BiH u okviru MAP-a tek onda kada nepokretna vojna imovina identifikovana kao neophodna za buduće svrhe odbrane bude zvanično registrovana kao državna imovina BiH i stavljena na upotrebu Ministarstva odbrane", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se dodaje da će lideri NATO prihvatiti ubrzanje procesa postizanja evroatlantskih aspiracija. "Sa naše strane nastavićemo da pružamo tehničku pomoć BiH u provođenju reformi, uključujući pomoć neohodnu za početak MAP-a", navodi se u deklaraciji.  

Lideri članica NATO podržali su opredjeljenje Vlade Srbije ka evroatlantskim integracijama. 

"Pozdravljamo rastuću saradnju NATO i Srbije. Ponavljamo našu otvorenost budućim aspiracijama Srbije, uključujući korištenje partnerskih prilika sa NATO za političke konsultacije i praktičnu saradnju", navodi se u deklaraciji.
Lideri zemalja članica NATO pozvali su Srbiju da nastavi sa naporima u smislu pune saradnje sa Haškim tribunalom kako bi ostvarila dodatne pozitivne rezultate, ističući da je najvažnije pitanje hapšenje preostalih bjegunaca i njihovo prebacivanje u Hag.

"Pozivamo Srbiju da podrži dalje napore ka konsolidaciji mira i stabilnosti na Kosovu. Pozivamo obje strane da  iskoriste maksimalno prilike koje nudi dijalog uz pomoć EU, a koji su pozdravile UN u rezoluciji 9. septembra 2010. godine kao  doprinos  miru, bezbjednosti i stabilnosti u regionu", navodi se u deklaraciji.

Lideri NATO pozdravljaju napredak i ohrabruju dalje napore da se zaštite etničke manjine i zajednice, kao i istorijske i religijske lokacije na Kosovu.

U deklaraciji se, takođe, pozdravlja značajan napredak Crne Gore koji je ostvarila na putu ka evroatlantskim organizacijama i njen doprinost bezbjednosti u regionu i šire, uključujući učešće u ISAF-u.

"Aktivno učešće Crne Gore u MAP-u pokazuje čvrstu opredjeljenost zemlje da se pridruži NATO. Radujemo se  uspješnoj primjeni Prvog godišnjeg programa i nastavićemo kroz MAP da podržavamo stalne napore zemlje ka postizanju reformi", ističe se u deklaraciji.

Članice NATO saveza ponovile su svoju opredjeljenost da pozovu Makedoniju u svoje redove čim se nađe uzajamno prihvatljivo rješenje za  naziv zemlje u okviru UN i apelovale da ulože intenzivniji napori u tom smislu.
"Nastavićemo da podržavamo i pomažemo reforme u Makedoniji i pozdravljamo pojačano učešće Makedonije pri misiji ISAF u Avganistanu", navodi se u deklaraciji.

Lideri NATO napominju da su u regionu strateški važnog zapadnog Balkana demokratske vrijednosti, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi važni za trajan mir i stabilnost. "Nastavićemo da aktivno podržavamo evroatlantske aspiracije u regionu", navodi se u deklaraciji.