BiH
0

NATO će transportovati Dragana Zelenovića u Haag

Klix.ba
Haški optuženik Dragan Zelenović
Haški optuženik Dragan Zelenović
Država Bosna i Hercegovina će najkasnije za 36 sati izručiti haškog optuženika Dragana Zelenovića u Haški tribunal, a, dok ga NATO ne transportira Zelenović će biti zadržan u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, naredila je danas sutkinja za prethodni postupak Odjela I za ratne zločine Suda BiH Marie Tuma.

Dragana Zelenovića jučer je u poslijepodnevnim satima Bosni i Hercegovini izručila Moskva, nakon što se više godina krio u Rusiji gdje je u augustu 2005. uhapšen i osuđen zbog posjedovanja lažnog pasoša pod imenom Branislav Petrović.

Prebacivanje Zelenovića Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju je u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz maja 1993. godine po kojoj su dužne postupati sve države. Transport Dragana Zelenovića do Haaga temelji se na međunarodnom nalogu za njegovo hapšenje i to, po posljednjoj optužnici, od 12. januara 2004. godine, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata na području Foče od aprila 1992. do februara 1993. godine.

Tužitelj Philip Alcock jučer je Sudu BiH dostavio, po ovom predmetu, zahtjev za određivanje pritvora i izručenja. Prijedlog je, kazao je danas Alcock, zasnovan na zahtjevu međunarodne potjernice i dviju potvrđenih međunarodnih optužnica koje je izdao Haški tribunal u vezi s Draganom Zelenovićem. Prva međunarodna potjernica izdata je 26. juna 1996. i upućena je Bosni i Hercegovini uz zahtjev da ova država, nakon što Zelenovića uhapsi, prebaci u Haag. Druga međunarodna potjernica je iz 12. januara 2004. godine i upućena je svim članicama UN-a, uključujući BiH. Ta potjernica je zasnovana na izmijenjenoj optužnici koja je donesena 7. oktobra 1999. i potvrđena od sudije Haškog tribunala.

Tužitelj Alcock je danas i zatražio da se ispoštuje nalog od 12. januara 2004. godine da se haški optuženik Dragan Zelenović što prije prebaci u Haag i pojavi pred haškim sudom. NATO je, nakon kontakata s Međunarodnim sudom u Haagu, potvrdio spremnost da ovog optuženika transportira za 24 sata, eventualno 36 sati.

Oficir za vezu Haškog tribunala u BiH Matias Hellman smatra sudsku naredbu o prebacivanju Zelenovića u Haag pozitivnom.

,,To je trebalo davno da se desi, jer je Dragana Zelenovića optužio Haški tribunal", izjavio je Hellman danas novinarima u Sarajevu. Na pitanje kako se dogodilo da je Rusija Zelenovića izručila Bosni i Hercegovini on je odgovorio kako to treba pitati Ruse. Hellman je potvrdio da je Tužilaštvo BiH još prije godinu dana podnijelo zahtjev za prosljeđivanje ovog predmeta Bosni i Hercegovini, a konačnu riječ o tome će dati Vijeće za prosljeđivanje u Haagu.

Branitelj Dragana Zelenovića je Slavko Ašćerić.

Dragan Zelenović je rođen 12. februara 1961. godine u Foči. Prema haškoj optužnici, on je s Gojkom Jankovićem i Radovanom Stankovićem na temelju individualne odgovornosti optužen za mučenje i silovanje nesrpskog stanovništva u Foči, kada je bio zamjenik komandanta vojne policije i vođa paravojnih jedinica.