General Paerson
0

'NATO će pomagati BiH do priključenja u savez'

FENA
Predstavnici Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH priredili su danas informativni brifing za zamjenika komandanta Južnog krila NATO-a generala Pearsona, koji je u pratnji komandanta NATO štaba u Sarajevu, brigadnog generala Sabato Erika, posjetio Ministarstvo odbrane BiH.

Goste je pozdravio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i kratko predstavio teme brifinga. Brifing je bio sveobuhvatan i odnosio se na aktuelna pitanja iz skoro svih oblasti, počev od pitanja tekuće reforme odbrambenog sistema i planova za nastavak, preko priprema za vježbu "Združeni napor 2009" do učešća BiH u NATO PfP aktivnostima.

General Pearson se zahvalio ministru Cikotiću na pruženim informacijama o aktivnostima koje provode MO i OSBiH na putu priključenja BiH evroatlantskim integracijama.

Po riječima generala Pearsona, NATO će nastaviti s pružanjem pomoći BiH sve do ostavrenja konačnog cilja, a to je punopravno članstvo u NATO-u i EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

'U posljednje vrijeme došlo je do značajnog zastoja u napretku BiH u oblasti reforme odbrane', upozorio je danas general-pukovnik Peter Pearson. On je izjavio kako je u BiH doputovao da bi o ovom zastoju razgovorao s vojnim i političkim rukovodstvom BiH, te kako bi ustanovili šta je uzrok i kako ovaj proces ponovno pokrenuti naprijed.

General Pearson je ocijenio kako je BiH posljednih godina ostvarila zavidan napredak u oblasti reforme odbrane, koja je predstavljala temelj napretka cijele zemlje, ali da je sada zbog pitanja političke prirode ovaj proces usporen.

Objasnio je da je potrebno ostvariti napredak na nekim pitanjima koja zavise od odluka Predsjedništva BiH, kao što su pitanja pokretne i nepokretne imovine, što je veoma bitno ne samo za NATO, nego i za EU.

On je napomenuo i da je nužno riješiti pitanja viška naoružanja i opasne municije, a posebno vojne imovine "koja se ne koristi i na koju se troši čak 1.700 stražara koje plaćaju poreski obveznici u BiH".

'To su pitanja zbog kojih smo izgubili zamah u ovom procesu', ustvrdio je general Pearson na pres-konferenciji na Sarajevskom aerodromu, upozorivši da će ovaj zastoj imati utjecaj na napredak BiH prema članstvu u NATO-u.

On je također istaknuo da nakon razgovora s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem obojica imaju bolju sliku cijele situacije u ovoj oblasti i kako dalje napredovati. Pearson je podsjetio da je NATO ovdje da pomogne BiH u njenom približavanju evroatlanskim integracijama, ali da je BiH ta koja treba poduzeti konkretne korake na ovom putu.