|

Nataša Grubiša: Bez brige, lijekovi u BiH su kvalitetni

Nataša Grubiša: Bez brige, lijekovi u BiH su kvalitetni
0
F
FENA
20.12.2014. u 13:39
8
komentara
0

dijeljenja
Nataša Grubiša: Bez brige, lijekovi u BiH su kvalitetni
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nadležno je regulatorno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava u BiH i sve sumnje na neželjena djejstva lijekova i medicinskih sredstava prijavljuju se toj instituciji što je definirano i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima.
Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša za Agenciju FENA kaže da su za prijavljivanje sumnji na neželjena djejstva lijekova zaduženi zdravstveni radnici, odnosno zdravstvene ustanove i nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet.

"U određenim državama mogućnost direktne prijave sumnji na neželjena djejstva lijekova imaju i pacijenti, ali to nije slučaj s našom državom", kazala je.

Poručuje da građani nemaju razloga za sumnju u ispravnost lijekova koji su im dostupni putem legalnih tokova te precizira da se u Kontrolnoj laboratoriji Agencije najsavremenijom opremom radi kontrola kvaliteta svih lijekova koji dolaze na tržište BiH.

"Kod svih lijekova, posebno kod rizičnih lijekova (u koje spadaju i vakcine) izuzetno je značajno da se čuvaju i distribuiraju u strogo kontrolisanim uslovima koji su naznačeni u sažetku karakteristika lijeka, uputstvu za pacijenta i na pakovanju lijeka", ističe.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ovoj godini imala je oko 150 prijava sumnji na neželjena djejstva lijekova, od toga se oko deset prijava odnosilo na neželjene reakcije na vakcine.

"Ocjenom uzročno-posljedične veze između prijavljene neželjene reakcije i suspektnog lijeka (lijek na koji se sumnja da je izazvao neželjenu reakciju) konstatovano je da nismo u ovoj godini imali ozbiljna neočekivana neželjena djejstva na lijekove. Što znači da su sva prijavljena neželjena djejstva već opisana u sažetku karakteristika lijeka, odnosno u uputstvu za pacijenta", navodi direktorica Grubiša.

Ističe da sumnju na neželjeno djejstvo lijeka građani treba da prijave zdravstvenom radniku radi evidencije kroz tzv. zvanični farmakovigilantni sistem i ocijene njene uzročno-posljedične veze s primijenjenim lijekom u najkraćem mogućem roku.

"Apeliramo na zdravstvene radnike i nosioce dozvola da prijavljuju sve sumnje na neželjena djejstva lijekova Agenciji putem obrazaca koji su dostupni na internet stranici naše agencije www.almbih.gov.ba da bismo na vrijeme reagovali i ispitali svaku sumnju te o tome blagovremeno obavijestili javnost", istaknula je.

Direktorica Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša naglašava da građani nemaju razloga za sumnju u kvalitet lijekova koji se nalaze na tržištu BiH, jer Agencija kao nadležno tijelo u BiH za oblast lijekova i medicinskih sredstava revnosno radi na ostvarivanju svog cilja, a to je zaštita javnog zdravlja stanovništva osiguranjem dostupnosti kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...