{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastupio je ramazan, najodabraniji mjesec u islamu

27.6.2014. u 20:44
1.464
Nastupio je ramazan, najodabraniji mjesec u islamu
1.464
Sa prvim mrakom večeras je nastupio mjesec ramazan, sveti mjesec u islamu. Na munarama širom BiH su popaljeni kandilji, a večeras će u džamijama biti klanjana i prva teravija. Narednih mjesec dana muslimani će provesti posteći i u ibadetu.
U glavnom gradu BiH mjesec ramazan nastupio je tačno u 20:39 sati.

Mjesec je ovo odricanja, ibadeta i dobročinstva koji u srca vjernika muslimana donosi posebnu radost. To su dani kada se ljudi više zbližavaju, druže na iftarima i na molitvama u džamijama.

Post u ramazanu je obaveza za svakog punoljetnog i zdravog muslimana, osim za one koji putuju ili one koji iz objektivnih razloga ne mogu ispuniti ovu vjersku dužnost koja je jedan od temeljnih stubova islama.

U ovom mjesecu je i noć vrednija od hiljadu mjeseci - Lejletul-kadr ili Noć objave, noć u kojoj je počela objava Kur'ana, a koja pada 27. noći ramazana. Muslimani vjeruju da je to noć u kojoj će njihove dove biti posebno primljene kod Allaha dž.š.

U ovom mjesecu muslimani također daju zekat i vitre, što podrazumijeva da muslimani daju određeni dio imovine u svrhu dobročinstva, odnosno siromašnim ljudima, vjernicima.

Po završetku ramazana nastupa Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija vjerska praznika u islamu. Ove godine Ramazanski bajram je 28. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: