Analize lijeka još traju
28

Nastupila nestašica ranitidina u apotekama u BiH, dostupni zamjenski lijekovi

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon povlačenja lijekova koji sadrže ranitidin, usljed sumnje da sadrže kancerogene supstance, uslijedila je nestašica ovih lijekova u apotekama u našoj zemlji. Agencija za lijekove BiH podsjeća pacijente na dostupnost zamjenskih lijekova.

Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s aktivnom supstancom ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Evropska agencija za lijekove (EMA) započela je ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin.

"EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne. Trenutno nema preporuke da pacijenti koji uzimaju lijekove obuhvaćene ovom ocjenom prekinu terapiju. Slijedom navedene sumnje u onečišćenje aktivne supstance ranitidin, u BiH je provedeno povlačenje svih odobrenih lijekova s navedenom aktivnom supstancom", kažu iz Agencije za lijekove BiH.

Iz apoteka u BiH povučeni su lijekovi Ranisan, Ranitidin, Ranobel, Ranibos, Ulcodin, Ranital, Ranitidin Replek Farm, Ranid i Renideva.

Kako smo ranije upozoravali građane, važno je naglasiti da se korisnici lijekova koji su povučeni s bh. tržišta trebaju obratiti svome ljekaru ili farmaceutu kako bi dobili zamjenski lijek.

"Na tržištu BiH u prometu su dostupni drugi lijekovi za isto indikaciono područje. Lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin široko se primjenjuju kod pacijenata sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline. Na našem tržištu dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja. Riječ je o lijeku famotidin iz podgrupe antagonista H2 receptora kojoj pripada i ranitidin te o lijekovima iz podgrupe inhibitora protonske pumpe: pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol, lansoprazol, omeprazol. Famotidin se izdaje uz ljekarski recept u apoteci, dok se dio ostalih navedenih lijekova izdaje uz recept, a dio bez recepta, u apoteci", ističu iz Agencije za lijekove BiH.

Napominjemo da se pacijenti za sva pitanja u vezi s izborom zamjenskog lijeka trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru.

Zdravstveni radnici obavezni su Agenciji za lijekove prijaviti svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.