Zakazana sjednica
160

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta UNSA danas o smjeni dekanese

Klix.ba
Almira Hadžović-Džuvo i Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Almira Hadžović-Džuvo i Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu na današnjoj sjednici izjasnit će se o smjeni dekanese Almire Hadžović-Džuvo.

Riječ je o zahtjevu za izmjenu dnevnog reda sjednica, koji je potpisalo osam članova Nastavno-naučnog vijeća, a kojim se traži da se na dnevni red stavi samo jedna tačka: Prijedlog za razrješenje dekana Medicinskog fakulteta UNSA.

Zahtjev su potpisali profesori Semra Čavaljuga, Mirza Dilić, Amela Kulenović, Enra Suljić, Sebija Izetbegović, Svjetlana Loga-Zec, Amela Džubur-Alić, Eldan Kapur i Damir Šečić.

Riječ je o grupi profesora od kojih su neki paralelno uposleni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Medicinskom fakultetu, a za koje se spekuliše da rade isključivo na ispunjavanju želja direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Na drugoj strani, Izetbegović tvrdi kako nisu tačne tvrdnje da ona pretenduje na poziciju dekanese Medicinskog fakulteta i da nikada nije bila zainteresovana za tu poziciju.

U zahtjevu za izmjenu dnevnog reda navodi se da je smjena dekanese bazirana na Zahtjevu za razrješenje dekana Medicinskog fakulteta od 58 članova Nastavno-naučnog vijeća, koji je predat 24. maja 2017. godine. Inače, ovo je treći pokušaj za smjenu Almire Hadžović-Džuvo.

Prvi je bio 16. maja 2017. godine kada je na osnovu inicijative 58 članova NNV-a predat zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i to rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu.

"Kako su brojnim pregovorima tokom 2016. godine iscrpljene sve mogućnosti da se otklone nedostaci i nepravilnosti u odnosima Medicinskog fakulteta i KCUS-a, dvotrećinska većina članova NNV-a Medicinskog fakulteta bila je prinuđena pozvati se na Statut Univerziteta u Sarajevu i to Član 101. (Razrješenje dekana), tačka (2), stav (e), u kojem se navodi da prijedlog za razrješenje dekana može podnijeti jedna trećina članova vijeća", naveli su iz NNV-a.

Od 58 potpisanih članova NNV-a potpisano je 20 profesora uposlenika KCUS-a, 30 profesora i docenata u stalnom radnom odnosu na Medicinskom fakultetu UNSA i osam studenata.

S obzirom na to da na prvi zahtjev nije pozitivno odgovoreno, sa KCUS-a je 24. maja stigao novi zahtjev za smjenu dekanese koji je potpisalo 17 članova Koordinacionog odbora KCUS-a.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj odbio je zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta proglasivši se nenadležnim.