BiH
0

Nastavnici upozoravaju na ignorirajući odnos nadležnih institucija

FENA
Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja-nastavnika, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo upozorio je u današnjem saopćenju za javnost na ignorirajući odnos nadležnih institucija prema ovoj kategoriji uposlenih.

Učitelji i nastavnici iz ovog kantona skoro godinu dana apeliraju da kantonalna Vlada obezbijedi uvjete za primjenu Kolektivnog ugovora, ali Vlada, kršeći sopstveni zakon i podzakonske akte, nije ništa učinila na efikasnijem izdvajanju budžetskog novca za osnovno obrazovanje, saopćeno je.

Učitelji Sarajevskog kantona i ovaj 5. oktobar dočekuju s nižim plaćama koje su daleko ispod prosjeka plaća u Kantonu i s neopravdano velikom razlikom između nastavnika različite stručne spreme koji obavljaju jednake poslove u identičnim uvjetima, imaju jednaku odgovornost, složenost i rezultate rada, a prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju, ispunjavaju uvjete stručne spreme.

Osim toga, Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju, iako usklađen pune dvije godine, čeka protokolarni potpis resornog ministra, čime je osporena njegova primjena, saopćeno je također.

"Podsjećamo, ta ista vlada je u svojim programskim načelima istakla kako će osigurati sve uvjete da učenike podučavaju dobro obučeni nastavnici u adekvatno opremljenim školama, u skladu s evropskim standardima i normama".

Treba li podsjećati da većina škola i danas zbog manjka broja učionica ima problem prevelikog broja učenika u odjeljenjima.

"Naš cilj je kvalitetno obrazovanje u integriranim multikulturalnim školama bez ikakvih predrasuda i diskriminacije", navedeno je u saopćenju kantonalnog sindikata osnovnog obrazovanja.

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja obilježava se pod motom „Važnost učitelja-nastavnika" pa sindikalci u ovom saopćenju apeluju na sve uposlene u osnovnom obrazovanju da budu ponosni na svoj častan posao bez obzira na svoj loši status.