{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavnici upozoravaju na ignorirajući odnos nadležnih institucija

F
2.10.2008. u 17:07
0
0
Nastavnici upozoravaju na ignorirajući odnos nadležnih institucija
0
Nastavnici upozoravaju na ignorirajući odnos nadležnih institucija
Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja-nastavnika, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo upozorio je u današnjem saopćenju za javnost na ignorirajući odnos nadležnih institucija prema ovoj kategoriji uposlenih.
Učitelji i nastavnici iz ovog kantona skoro godinu dana apeliraju da kantonalna Vlada obezbijedi uvjete za primjenu Kolektivnog ugovora, ali Vlada, kršeći sopstveni zakon i podzakonske akte, nije ništa učinila na efikasnijem izdvajanju budžetskog novca za osnovno obrazovanje, saopćeno je.

Učitelji Sarajevskog kantona i ovaj 5. oktobar dočekuju s nižim plaćama koje su daleko ispod prosjeka plaća u Kantonu i s neopravdano velikom razlikom između nastavnika različite stručne spreme koji obavljaju jednake poslove u identičnim uvjetima, imaju jednaku odgovornost, složenost i rezultate rada, a prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju, ispunjavaju uvjete stručne spreme.

Osim toga, Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju, iako usklađen pune dvije godine, čeka protokolarni potpis resornog ministra, čime je osporena njegova primjena, saopćeno je također.

"Podsjećamo, ta ista vlada je u svojim programskim načelima istakla kako će osigurati sve uvjete da učenike podučavaju dobro obučeni nastavnici u adekvatno opremljenim školama, u skladu s evropskim standardima i normama".

Treba li podsjećati da većina škola i danas zbog manjka broja učionica ima problem prevelikog broja učenika u odjeljenjima.

"Naš cilj je kvalitetno obrazovanje u integriranim multikulturalnim školama bez ikakvih predrasuda i diskriminacije", navedeno je u saopćenju kantonalnog sindikata osnovnog obrazovanja.

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja obilježava se pod motom „Važnost učitelja-nastavnika" pa sindikalci u ovom saopćenju apeluju na sve uposlene u osnovnom obrazovanju da budu ponosni na svoj častan posao bez obzira na svoj loši status.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: