|

Nastavnice Dženita i Ajla povezale učenike i prošle u finale Microsoftovog takmičenja

Nastavnice Dženita i Ajla povezale učenike i prošle u finale Microsoftovog takmičenja
323
Klix.ba
20.11.2013. u 11:06
21
komentara
323

dijeljenja
Nastavnice Dženita i Ajla povezale učenike i prošle u finale Microsoftovog takmičenja
Učenici širom BiH nemaju iste uvjete za školovanje i često im mnogo toga nedostaje. Škola u prirodi je jedan od načina da se djeca odmore, nauče nešto novo i na drugačiji način, ali ni to ne mogu svi priuštiti. Nastavnice Osnovne škole "Behaudin Selmanović", Ajla Halilović i Dženita Demir, odlučile su to promijeniti.
Umjesto da neka djeca gledaju kako njihovi školski drugari uživaju u školi u prirodi, nastavnice su takvu vrstu nastave prebacile u učionice uz pomoć savremenih tehnologija.

"Učenici bivaju u neravnopravnom položaju, jer jedni mogu sebi priuštiti takvo putovanje, a drugi ne. Pokušale smo povezati jedne i druge koristeći primarno SkyDrive i MovieMaker, ali i druge programe poput Skypea, Song Smitha, Photo Sintha, Photostoryja, Autocollagea... Učenici koji ostaju u školi na Skydrive su svako jutro postavljali zadatke koje su učenici koji putuju na terenu trebali istraživati, rješavati i slati im nazad. Oni su te podatke i fotografije onda obrađivali u školi. Slali su im muziku na koju su učenici boraveći u školi u prirodi morali smisliti tekst i poslati im da ga svi zajedno mogu naučiti i pjevati. Ujutro se fiskultura odvijala preko Skypea. Učenici u školi u prirodi su vježbali vani, a oni u školi u učionici, gledajući i prateći jedni druge preko Skypea. Tablet na jednoj strani, računar, projektor i platno na drugoj", rekla je za Klix.ba Dženita Demir.Svoj projekt "SkyDrive takes you to a journey - MoiveMaker makes it possible" prijavile su na Expert Educator, takmičenju koje organizuje Microsoft širom svijeta i plasirale su se u finale. BiH je izabrana među 150 zemalja svijeta, a projekt ovih dviju nastavnica među 2.386 projekata. Rezultate projekta, a to su dječiji osmijesi, predstavit će u Barceloni u martu 2014. godine.

"Nismo uspjele sve učenike povesti u školu u priodi, ali smo nju doveli njima. Nisu se osjećali izolovano, već upravo izuzetno važno, jer su bili u poziciji davanja zadataka i pregledanja i procesuiranja istih. Razvijala su se i produbljivala prijateljstva, dobile nove teme za razgovor, učenici su uočili nove, korisnije načine upotrebe tehnologije", kazala je Demir.Nakon realiziranja projekta nastavnice su provele anketu među učenicima i roditeljima i rezultati su bili odlični te će nastaviti realizaciju ovog projekta i ubuduće.

"Biti izabran u finale ovako velikog svjetskog takmičenja mnogo nam znači i pokazuje da je sve moguće. Interesovanje, rad i predanost su univerzalne kategorije i ljudi ih prepoznaju bilo gdje u svijetu. S ponosom ćemo u Barceloni predstaviti naš projekt, našu domovinu, grad i školu. Imat ćemo priliku vidjeti se sa nekim kolegama koje smo upoznali 2012. godine na evropskom forumu u Lisabonu, upoznati nove kolege, razmijeniti iskustva i širiti mrežu inovativnih nastavnika. Nadamo se da će naš slučaj biti motivacija i drugim nastavnicima de se uključe u Microsoftovu priču", rekla je Demir.Nastavnice su se zahvalile učenicima i njihovim roditeljima, kolegama i direktoru škole Safetu Veliću, jer su, kako su rekle, svi doprinijeli da ovaj projekt bude uspješan.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...