Iz pjesme Alekse Šantića
204

Nastavnica u Srebrenici učeniku nije dozvolila da recituje "ljudska" umjesto "srpska duša"

Piše: E. G.
Roditelji dječaka iz Srebrenice koji pohađa šesti razred Osnovne škole "Kosta Todorović" u Skelanima ogorčeni su ponašanjem tamošnje nastavnice maternjeg jezika. Tvrde kako je nekorektno postupila prema učeniku ne dozvoljavajući mu da izmijeni riječ koja mu je bila sporna.

Naime, učenici su dobili zadatak da nauče pjesmicu "Moja otadžbina" pjesnika Alekse Šantića, u kojoj je i stih u kojem stoje riječi "srpska duša". Dječak, inače iz bošnjačke porodice, je ove riječi zamijenio sa "ljudska duša", zbog čega mu je nastavnica prigovorila, tvrdi majka ovog dječaka.

"Desilo se to da je on učio pjesmicu i kada sam ga preslušala, kazala sam djetetu da on ne mora tako odrecitovati. Uzela sam i riječi 'srpska duša' prekrižila i napisala 'ljudska duša', odnosno sugerirala mu da tako odrecituje. Kazala sam mu, ukoliko nastavnica bude pravila problem zbog toga, kaži da razgovara s tvojim roditeljima. Dijete je u školi tako kazalo, međutim nastavnica ga je kritikovala, rekla da ne može promijeniti tu riječ i da mora izgovoriti 'srpska duša'. Kazala mu je da se pripremi za sljedeći čas na kojem će morati odrecitovati onako kako piše u originalu. Nakon toga druga djeca su mu se smijala. Ovo je samo kap koja je prelila čašu. Jednostavno je nedopustivo da se djeci konstantno nešto nameće, postoji toliko toga u udžbenicima što smeta i srpskoj djeci. Konkretno u ovoj pjesmici se govori o krvi koja pada s ruku, dušmanima koji mrze Srbe... Zbog čega bi to moje dijete moralo učiti i to u takvoj sredini kakva je Srebrenica. Nemam ja ništa protiv Srba, ali živimo u takvoj sredini kakvoj živimo i ovakvo što je neprihvatljivo. Zašto u tim udžbenicima nisu pjesmice koje veličaju čovjeka uopće, koje veličaju život? Nije samo to u pitanju, u udžbenicima ima toliko grešeka koje nisu dobre za bilo koje dijete bez obzira na nacionalni predznak", kazala je za Klix.ba majka ovog dječaka, čije ime ne navodimo zbog zaštite identiteta djeteta.

U telefonskom razgovoru za naš portal direktor ove osnovne škole Drago Jovanović je kazao da nije upoznat sa ovim slučajem, ali da sumnja da bi nastavnica koja godinama predaje maternji jezik takvo što uradila. Jovanović tvrdi da u školi nikada nije bilo sličnih problema te da je takvo što nedopustivo.

"Uvijek u školi razgovaramo o tome i kolegama se skreće pažnja da budu korektni u svom radu, pogotovo prema, da tako kažem osjetljivoj grupi djece, djeci koja bi se na neki način mogla osjećati ugroženom", kaže Jovanović te dodaje da ne može ništa tvrditi dok ne provjeri cijeli slučaj.

Ironija je to, ukoliko se slučaj potvrdi tačnim, da se radi baš o pjesmi koju je napisao jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Aleksa Šantić, čovjek koji je baštinio suživot, univerzalne ljudske vrijednosti i ljubav prema podneblju na kojem je rođen.

Ukoliko djecu već u osnovnim školama u ovoj zemlji budemo učili da je vrednije biti Srbin, Bošnjak, Hrvat... nego čovjek, onda se jedino možemo nadati da ćemo ih na taj način otjerati iz nje, a ne ispoštovati Šantićevu želju iz njegove čuvene pjesme "Ostajte ovdje".