Sud BiH
0

Nastavljeno suđenju Kondiću, Lukiću i Adamoviću

FENA
Na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, Tužilaštvo BiH je nastavilo danas sa izvođenjem materijalnih dokaza.

Državno tužilaštvo je u spis uvelo 27 materijalnih dokaza o angažiranju i djelovanju različitih vojnih jedinica na području Ključa tokom 1992. godine, kao i dokumente o pojedinim zločinima počinjenim u tom gradu, saopćeno je iz BIRN-a.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se za sudjelovanje u ubistvima, istrebljenju, deportaciji, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim na području Ključa u toku 1992. godine.

U Redovnim borbenim izvještajima Komande 1. krajiškog korpusa iz maja i juna 1992. godine, koje je Tužilaštvo uvelo kao materijalni dokaz, navodi se da je situacija u rejonu Ključa "pod kontrolom", te da se vrši "čišćenje terena" i oduzimanje oružja od nesrpskog stanovništva.

Na jednom mjestu se navodi da je zarobljeno oko 900 osoba, koje su imale "400 cijevi".

Tužilaštvo je predočilo i Zapisnik sa proširenog sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Vlade Srpske Republike BiH od 22. aprila 1992. godine, u kojem, između ostalog, stoji da se "bliže cilju", te da se nastavlja odbrana "srpske BiH".

U optužnici se navodi da su Kondić, Lukić i Adamović sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem potpunog preuzimanja vlasti u općini Ključ i njenog dovođenja u kategoriju srpskih općina, kao i stvaranje jednonacionalne policije i Teritorijalne odbrane (TO) na tom području.

Kondić je u tom periodu bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, Lukić komandant Štaba TO-a, a Adamović komandant Komande odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.