BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine počinjene u Prozoru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je Nikola Marić bio prisutan kada je njen suprug odveden u logor.

Hanka Šljivo je ispričala da je živjela u selu Gornji Lug (općina Prozor).

Prema njenim riječima, 17. jula 1993. godine je došla Azemina Bečirović i rekla kako je Nikola Marić naredio da se ostali muškarci iz sela predaju.

Šljivo je kazala da je ispratila muža do autobuske stanice u selu, gdje ih je čekao kamion, a tu je, kako je pojasnila, bio Marić, koji je pravio spiskove i šutio, kao i dvojica vojnika koja su stajala.

Za optuženog Marića je rekla da ga je znala iz viđenja, te da mu je roditelje dobro poznavala.

"Bile su tu komšije Purgić Selim, Omer, Bečirović Salko, Ekrem i Ibro. (...) Purgić Šaha je molila Nikolu Marića da joj ne vodi sina Selima, jer su joj već odveli Salku", prisjetila se Šljivo i kazala da su muškarci odvezeni u srednjoškolski centar u Prozor.

Muža je, kako je navela, vidjela nakon tri godine u Njemačkoj.

Nikola Marić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, on je u julu 1993. prisilio muškarce bošnjačke nacionalnosti u selu Lug da se predaju u srednjoškolski centar u Prozoru ili će im u protivnom ubiti žene i djecu.

Istog mjeseca je, kako se navodi, protjerao preostale civile iz sela.

U nastavku svjedočenja, Šljivo je kazala da je optuženog Marića vidjela u svom selu i 9. augusta 1993. godine, kada im je rekao da moraju otići u selo Duge.

"Mene je vratio da mu pokažem šta krijem u kukuruzima. Tu sam bila sakrila dječije slike", kazala je svjedokinja i dodala da se optuženi prema njoj korektno ponašao.

Šljivo je pojasnila da je iz sela Duge otišla u mjesto Borovnice, odakle je sa ostalim civilnim stanovništvom protjerana na konjičku teritoriju.

Na pitanja odbrane, svjedokinja je kazala da se ne može sjetiti kako je Marić bio obučen kada ga je vidjela u svom selu.

Tužiteljica Sanja Jukić je u ovom predmetu najavila saslušanje još ukupno 22 svjedoka i vještaka. Do sada je saslušano 76 svjedoka. Od 14 svjedoka odustaje.

Suđenje se nastavlja 7. maja, javlja BIRN - Justice Report.