BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločin počinjen na području Kalinovika

FENA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na suđenju za zločin počinjen na području Kalinovika, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su Marinko Bjelica i vojvoda Tripković rekli da su pobili ljude u školi.

Obren Đorem, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Kalinoviku, kazao je da je, zajedno sa drugim kolegama, u augustu 1992. godine držao stražu oko škole u kojoj su bili zatočeni bošnjački civili.

Prema njegovom iskazu, svakodnevno su imali problema jer su dolazile paravojne formacije da ispituju civile.

Svjedok je rekao da je od onih koji su ulazili u školu poznavao Marinka Bjelicu, Zorana Bjelicu i vojvodu Tripkovića, a u sudnici su mu prezentovane fotografije na kojima je on tokom davanja istrage prepoznao optužene.

Marinko i Zoran Bjelica, te Novica Tripković optuženi su da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma došli u prostorije Osnovne škole “Miladin Radojević” i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako se navodi u optužnici, pretukli, usljed čega je preminuo zatvorenik Kešo, a sutradan su života lišili i ostalu trojicu zatvorenika.

"Ostao mi je u posebnom sjećanju dio kad se desilo ubistvo u školi. Došli su Marinko Bjelica i vojvoda Tripković. Ušli su u školu da navodno obave razgovor sa tim civilima muškarcima. Pozvali smo policiju. Oni ulaze i raspravljaju se sa njima. Mi smo sa zakašnjenjem predali smjenu i otišli smo", kazao je Đorem.

On je naveo da ga je ujutro pozvao dežurni policajac i obavijestio ga da se nešto dešava. “Ubrzo su došli Marinko Bjelica i vojvoda Tripković da nešto vide sa veterinarom iz Gacka.

Oni su rekli da su pobili te ljude i tad je počela rasprava što su to uradili”, prisjetio se svjedok. On je dodao da se sjeća jednog pucnja, a da je čuo da su ubijene četiri osobe.

Đorem je rekao da je kroz otvorena vrata po parketu učionice vidio razmazanu krv, kao i na zidovima, ali da tijela nije vidio jer nije ulazio u učionicu.

"Došao je vojni kamion i nekoliko vojnika i uzeli su tijela", kazao je svjedok.

Tokom njegovog svjedočenja, Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, naredila je sudskoj policiji da iz sudnice udalji Novicu Tripkovića, koji je dobacivao svjedoku da je “on učestvovao ”.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. maj, prenosi BIRN - Justice Report.