Ratni zločini
0

Nastavljeno suđenje za silovanje maloljetnice srpske nacionalnosti

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za silovanje maloljetne Srpkinje 1993. godine u sarajevskom naselju Velešići, svjedok Tužilaštva BiH Amel Poturović rekao je danas pred Sudom BiH da mu je žrtva lično potvrdila da su je optuženi silovali.

Muminović, Kešmer i Menzilović optuženi su da su, kao pripadnici Armije BiH, u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnicu srpske nacionalnosti, te joj nanijeli teške fizičke i psihičke povrede.

Poturović je rekao da poznaje žrtvu - zaštićenog svjedoka "A", jer su odrasli u istom naselju, te da je čuo da je silovana u ratu 1993. godine, javio je Birn.

"Prvo sam čuo od majke, a kasnije i od nje", rekao je svjedok, dodavši da mu je žrtva prenijela da su je silovali "Kešmer, Čepo i Popaj".

Poturović je pojasnio da je ta tri lica poznavao iz viđenja, te da su dvojica tokom rata došla iz Vogošće, a jedan iz grada.

On kaže da je, prema njegovim saznanjima, zaštićeni svjedok "A" prijavila silovanje, a da je njena majka govorila šta se njenoj kćerki desilo.

Poturović je naveo da su 1992. godine u zgradu građevinskog preduzeća "Bosna" dolazile izbjeglice, te da je zaštićeni svjedok "A" govorila da je silovana u tim izbjegličkim zgradama, ali da se "ne može zakleti".

Tokom unakrsnog ispitivanja, Poturović je rekao da mu je žrtva priznala da je silovana možda u novembru ili decembru 1993. godine.

Svjedok Dragan Petrović rekao je da poznaje žrtvu i da je od njene majke čuo da je silovana.

On je naveo da ima saznanja da je to prijavljeno, te da je njegov brat Nenad uputio žrtvu da se obrati nekoj ustanovi, ali da nije bio prisutan prilikom podnošenja prijave.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su je optuženi mučili, zlostavljali i premlaćivali.

Suđenje će biti nastavljeno 16. maja.