Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za ratne zločine u Kalinoviku

FENA
Suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, optuženima za zločine počinjene u Kalinoviku, nastavljeno je ispitivanjem Esada Bilića, vještaka grafologa, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH izvršio vještačenje Knjige odlazaka zatvorenih osoba na izvršavanje radnih obaveza iz jula 1992. godine.

Bundalo, Zeljaja i Aškraba se terete da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u zločinu protiv čovječnosti počinjenom nad Bošnjacima s područja Kalinovika.

Tužilaštvo tereti Bundala i Zeljaju da su, između ostalog, učestvovali u formiranju logora “Barutni magacin” i zatvora u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” te podrumskim prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, gdje su “prisilno zatvoreni civili fizički i psihički zlostavljani”.

U optužnici stoji da je Aškraba od 7. jula do 5. augusta 1992. godine rukovodio tim logorom. Bilić je, na zahtjev Tužilaštva BiH, krajem decembra 2008. godine izvršio komparaciju spornih i nespornih rukopisa Neđe Vukovića, koji je prethodno svjedočio u korist Optužbe o zločinima u Kalinoviku, i potpisa izvjesnog Sime Simića u Knjizi odlazaka zatvorenih osoba na izvršavanje radnih obaveza samo uz odobrenje komandanta i načelnika SM Kalinovik.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Knjiga odlazaka sačinjena u logoru “Barutni magacin”.

  • Za Vukovića i Simića sam utvrdio brojnost istovjetnosti u spornim i nespornim rukopisima i potpisima. Analizom sam utvrdio da se u Knjizi odlazaka nalaze njihovi svojeručni rukopisi i potpisi, rekao je Bilić.

Neđo Vuković, svjedok Tužilaštva BiH i bivši čuvar u logoru, krajem januara 2009. godine govorio je o “dobrovoljnim odlascima” zatočenih Bošnjaka na obavljanje različitih radova, te je kazao da su pripadnici SJB-a Kalinovik najčešće odvodili civile, o čemu su on i drugi stražari vodili evidenciju.

U Knjizi odlazaka koju je analizirao vještak Bilić, a kako je ranije kazao Vuković i kako tvrdi Tužilaštvo BiH, nalaze se imena osoba zatočenih u logoru “Barutni magacin” koje su odvođene na prisilne radove.

Vještak Bilić nije mogao s preciznošću kazati iz koje godine potječe Knjiga odlazaka, ali je istakao, odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH i Odbranâ, da je “najmanje stara pet godina” i da je tokom analize utvrdio da su u njoj sadržani rukopisi te potpisi i drugih osoba.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 5. februara, javio je danas BIRN-Justice Report.