Tužilaštvo BiH
7

Nastavljeno suđenje za genocid u Srebrenici

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ulaganjem materijalnih dokaza među kojima su izvještaji stranih eksperata, angažovanih od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), nastavljeno je suđenje za genocid počinjen u Srebrenici.

Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze, pojasnivši da su korišteni u više predmeta MKSJ-a, a koji su optužnicom obuhvatali genocid u Srebrenici.

Među dokazima koje je u spis uložio tužitelj Ibro Bulić, nalaze se izvještaji antropologa, patologa, američke mornarice, kriminalističkih tehničara, Međunarodnog Crvenog križa te labaratorijski izvještaji, kojima Državno tužilaštvo dokazuje broj nestalih na području Srebrenice nakon njenog pada 1995. godine.

Izvještajima o obdukciji ostataka pronađenih u masovnim grobnicama, Državno tužilaštvo želi dokazati plansko ubijanje muškaraca i način izvršenja ubistava, koji se, kako je kazao tužitelj Bulić, uglavnom vršio hicima u grudi i glavu.

Odbrane svih optuženih uložile su prigovore na relevantnost, objektivnost i zakonitost uloženih dokaza Tužilaštva BiH, javlja BIRN BiH.

Tužilaštvo BiH je za genocid počinjen u Srebrenici tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. maj.