Optuženi za genocid u Srebrenici
0

Nastavljeno suđenje u slučaju Jević i ostali

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvima koja su se dogodila dok je s kolegama iz policijskog Centra za obuku na Jahorini, obezbjeđivao dio puta između Konjević Polja i Bratunca.

Radi se o Dušku Jeviću, Neđi Ikoniću, Mendeljevu Đuriću i Goranu Markoviću kojima se sudi za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice i ubistva oko hiljadu muškaraca u Kravici.

Zaštićeni svjedok S121, ispričao je da je otišao u prodavnicu u Konjević Polje i kada se vratio, pored puta je vidio tijela dva muškarca.

Svjedok je naveo da je vidio kako pripadnici Centra sprovode veću grupu zarobljenih muškaraca prema Konjević Polju, a da je drugog dana na jednoj livadi vidio muškarce koji su ležali licem okrenuti prema zemlji i kojima su te prlike ruke bile vezane na leđa.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda, prenosi BIRN -Justice Report.

Nastavak suđenja zakazano je za 28. novembar.